Možete li dobiti mjesečnicu dok dojite?

24/11/2022

Moguće je dobiti mjesečnicu dok dojite, iako izgledi i vremenski okvir ovise o nekoliko čimbenika.

Hormoni koji potiču vaše tijelo da stvara majčino mlijeko također mogu spriječiti vaše tijelo u proizvodnji hormona koji uzrokuju ovulaciju. To znači da neke žene nemaju menstruaciju dok doje. Druge dobiju prve menstruacije nakon poroda u mjesecima nakon poroda.

Također poznato je i da dojilje imaju menstruaciju već šest tjedana nakon poroda ali i čak 18 mjeseci nakon poroda. U prosjeku, žene koje doje obnavljaju svoj ciklus kasnije od onih koje to ne čine.

Isključivo dojenje često duže odgađa ovulaciju. Veća je vjerojatnost da ćete započeti ovulaciju ako između dojenja prođe više od nekoliko sati.

Nadohrana adaptiranim mlijekom, uvođenje krute hrane, izdržavanje noći bez dojenja, pa čak i izdajavanje umjesto dojenja može prekinuti proizvodnju majčinog mlijeka. To povećava izglede da će vaše tijelo nastaviti ovulaciju … i da ćete dobiti menstruaciju.

 

Menstruacija tijekom dojenja

 

Mnoge žene su pomalo iznenađene svojim prvim menstruacijama nakon poroda. Može stići neočekivano i biti malo jača od Vaših mjesečnica prije trudnoće. Međutim, većina žena smatra da su njihove mjesečnice manje tijekom dojenja.

Također, iako možete dobiti mjesečnicu dok dojite – to nije siguran znak da ovulirate ili da vam se menstruacija trajno vratila.

Neke žene imaju neredovite mjesečnice tijekom dojenja. Hormoni fluktuiraju tijekom dojenja dok vaše tijelo pokušava pronaći svoju novu normalu. Kako vaši hormoni fluktuiraju, tako mogu i vaše mjesečnice.

POVEZANO: Koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti?

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr