25 do 40 tjedana Trudnice

25. tjedan trudnoće: što se događa?

25. tjedan trudnoće: što se događa? Bebe.hr portal

25.tjedan trudnoće dolazi s mnogim promjenama, kako za Vas tako i za Vašu bebu. Ona sada stalno raste i iako za to još uvijek nije spremna, neće proći dug period prije nego što dođe na svijet.

Također u ovom periodu možete razviti i neke simptome koji mogu biti neugodni, ali su normalni u tom razdoblju. Kao na primjer bolovi u trbuhu s obzirom da Vaša maternica pritišće okolne organe i imate preopterećeni želudac, pun mjehur ili nadimanje crijeva. Ovi su simptomi normalni, ali ako postanu ozbiljni, posjetite svog liječnika.

Također možete primijetiti i da se Vaša maternica steže u kratkim vremenskim razmacima. Odnosno možete imate kontrakcije – Braxton Hicks kontrakcije. Mogu se dogoditi bez ikakvog upozorenja u bilo koje vrijeme, te pripremaju Vaše tijelo za porod.

 

25. tjedan trudnoće: što se događa s bebom?

 width=

 

Vaša 25-tjedana stara beba stalno raste, kreće se i sprema se upoznati Vas.

  • Do 25. tjedna trudnoće, Vaša beba će težiti otprilike 700 grama i biti dugačka između 30 i 35 cm.
  • Ako već ima kosu, njezina boja i tekstura počinju se blago nazirati.
  • Razvijaju se i refleksi Vaše bebe. Vaša beba će uživat u igranju unutar trbuha, a moći će čuti i Vaš glas te druge zvukove.
  • Vaš mališan također izgleda ružičastije, jer se počinju formirati male žile u koži zvane kapilare, pojačavajući protok krvi ispod kože.
  • Iako su bebini kapci još uvijek zatvoreni, stanice koje omogućuju vid su se formirale i mogu osjetiti svjetlost i tamu.
  • Spolni organi bebe sada su razvijeni.
  • Uz ostale promjene koje se događaju u tijelu Vaše bebe, ovo debljanje priprema ih za život izvan trbuha. U ovom trenutku beba još nije zauzela položaj glave prema dolje. Glava je još uvijek blizu prsa, a stopala okrenuta prema dolje.

POVEZANO: Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće?