Trudnice

5. tjedan: Trudna sam

5. tjedan: Trudna sam Bebe.hr portal

Odlučili smo da nećemo „pokušavati“ zatrudnjeti, nego smo samo prestali koristiti kontracepciju da vidimo što će se dogoditi. Cijeli život pokušavamo NE zatrudnjeti, pa sam naivno mislila da će začeće biti jednostavno kao i prestati piti pilulu. No kada sam nekoliko tjedana kasnije dobila mjesečnicu, u glavi mi je počela odzvanjati priča mnogih parova koji su imali problema pri začeću. Odjednom sam postala nervozna: mislim, u ranim 30-ima sam i ne bih se nazvala najzdravijom osobom na svijetu. Ipak, moja mama je rekla da nikada nije imala problema sa začećem, pa sam pretpostavila da ću naslijediti i njezinu plodnost.

Tako sam se, uvjerena da imam problema s plodnošću, uljuljkala u lažnu sigurnost i zaključila da ćemo u nekom trenutku trebati pomoć kod začeća, ali ne još. Prvo sam se trebala pozabaviti organizacijom vjenčanja. Bilo je nekoliko mjeseci kad sam imala predosjećaj da sam trudna, ali test je pokazao da je ipak samo predosjećaj. Kod posljednjeg ciklusa nije bio samo predosjećaj u pitanju, bila sam sigurna da sam trudna.

Mjesečnica je zaista kasnila, ali menstrualni bolovi nisu i bila sam uvjerena da kasni samo zbog stresa oko vjenčanja. Osjećala sam sve simptome PMS-a i priličnu iscrpljenost, ali imala sam toliko obaveza da umor baš i nije bio neočekivan.

Deset dana prije vjenčanja odlučila sam otići na more kako bih napunila baterije. Prijevoz je kasnio, a ja sam od dosade odlučila napraviti test iako su grčevi i dalje bili prisutni i sve je upućivalo na to da uskoro očekujem mjesečnicu.

Pozitivan test

 width=
Happy couple smiling after find out positive pregnancy test in bedroom

Test sam napravila u WC-u šoping centra okružena koferom i ruksakom u kojem sam nosila psa. Plus se pojavio iste sekunde, čak i prije kontrolne crtice, a s njim i ogromna panika.

Ja sam trudna! Trudna? To znači da ću imati bebu sljedeće godine.

Nisam mogla izdržati i razglasila sam svima. Puno puta sam čitala da je pametnije čekati da prođe kritičnih 12 tjedana, ali nisam se mogla suzdržati.

Mama je plakala od sreće, Zvonimir je bio malo šokiran i sretan, a ja… ja sam konačno došla na more i počela plakati kao kišna godina. Kroz glavu mi se počelo vrtiti bezbroj pitanja. Jesu li ti grčevi normalni? (Jesu, sasvim su normalni). Što ako mi pozli, a sama sam na moru? Što ako ne počnem piti folnu kiselinu iste sekunde?

Provela sam par informativnih razgovora s obitelji i prijateljima medicinske struke koji su me umirili.

Odmah sam instalirala aplikaciju kojom pratim razvoj bebe od tjedna do tjedna. U 5. tjednu embrio se sastoji od tri kompleksna sloja iz kojih će se kasnije razvijati organi i tkiva. Iz prvog sloja razvija se neuralna cijev iz koje će se kasnije razviti mozak, kralježnica, leđna moždina i živci. Iz srednjeg sloja razvija se kardiovaskularni sustav, a iz posljednjeg sloja razvija se urinarni sustav, pluća i probavni sustav. I sve to u malom embriju veličine zrna maka.

 

Voli vas,

Iva