0 do 12 tjedana Trudnice

Čudni simptomi rane trudnoće o kojima se rijetko govori

Čudni simptomi rane trudnoće o kojima se rijetko govori Bebe.hr portal

Svima su poznati klasični znakovi trudnoće, kao izostala menstruacija, bolne grudi i osjećaj umora, ali postoji i oni čudni simptomi rane trudnoće o kojima se manje govori.

Nije neobično da u ranoj trudnoći dolazi do neobičnih simptoma kao izlučivanje sluzi pa sve do okusa metala u ustima i glavobolja, očekujte neočekivano.

 

Čudni simptomi rane trudnoće o kojima se rijetko govori

 

1. Rani iscjedak

Iako mnoge žene imaju vaginalni iscjedak, on nije često povezan s trudnoćom. Međutim većina trudnica će lučiti ljepljivu, bijelu ili blijedožutu sluz rano u prvom tromjesečju. A moguće i tijekom cijele trudnoće.

Pojačani hormoni i vaginalni protok krvi uzrokuju iscjedak. Koji se povećava tijekom trudnoće kako bi se spriječile infekcije. Međutim posjetite svog liječnika ako iscjedak počne:
• imati miris
• svrbiti
• poprime zelenkasto-žutu boju
• postaje veoma gust ili jako vodenast
Ovo mogu biti znaci infekcije.

 

2. Povišena tjelesna temperatura

 width=

Kada se prvi put probudite ujutro nakon ovulacije, vaša tjelesna temperatura je blago povišena. Tako ostaje dok ne dobijete sljedeću menstruaciju.
Ali ako ova temperatura, poznata kao bazalna tjelesna temperatura, ostane povišena duže od dva tjedna, moguće je da ste trudni.

 

3. Vrtoglavica

Čudni simptomi rane trudnoće

Nije neuobičajeno da trudnice u prvom tromjesečju imaju vrtoglavicu. Trudnoća uzrokuje pad krvnog tlaka i širenje krvnih žila.
Ali obratite posebnu pažnju na svoje simptome. Teška vrtoglavica u kombinaciji s vaginalnim krvarenjem i jakim bolovima u trbuhu mogu biti znak i izvanmaternične trudnoće. Stoga posjetite liječnika kako biste izbjegli komplikacije opasne po život.

 

4. Zatvor

Možda ćete se osjećati naduto i da želite da izbacite plinove, ali to se jednostavno ne događa. To je zato što hormonalne promjene u trudnoći mogu dovesti do zatvora, kao i prenatalni vitamini.
Vaš probavni sistem se usporava tijekom trudnoće. Ovaj proces daje nutrijentima dovoljno dodatnog vremena da se apsorbiraju u vaš krvotok i stignu do vašeg mališana.
Ako ne možete ići na toalet, pojačajte vlakna u prehrani, pijte puno vode i redovno vježbajte. Ako je potrebno, možete se posavjetovati sa svojim liječnikom o dodavanju omekšivača stolice za vrijeme trudnoće.

 

5. Lažna menstruacija

Oko 25 do 40 posto trudnica će blago krvariti ili primijetiti mrlje u ranoj trudnoći. Lagano krvarenje može se dogoditi kada se oplođeno jaje pričvrsti za sluznicu materice. Ovo je poznato kao implantacijsko krvarenje. To je uobičajeno oko dva tjedna nakon začeća.
Krvarenje može biti uzrokovano i iritacijom grlića materice, vanmaterničnom trudnoćom ili  pobačajem. Pobrinite se da odmah potražite medicinsku pomoć ako vaše lagano krvarenje postane jače ili je popraćeno teškim grčevima, bolovima u leđima ili ubodnim bolovima.

 

6. Prehlade i gripe

Nije neuobičajeno da trudnice iskuse simptome nalik prehladi ili gripi u ranoj trudnoći. Trudnoća smanjuje vaš imunitet. To znači da ste skloniji kašljanju, prehladi i gripi.
Razgovarajte sa svojim doktorom o opcijama liječenja koje su prilagođene za trudnoću. Trudnice su podložnije teškim oboljenjima od gripa. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu bebu.

 

7. Žgaravica

 width=

Hormoni mijenjaju sve tokom trudnoće. Što uključuje i područje između vašeg želuca i jednjaka. Ono postaje opušteno tokom trudnoće, što može uzrokovati curenje želučane kiseline u vaš jednjak, uzrokujući žgaravicu.
Borite se tako što ćete jesti manje, češće obroke. Odbacite prženu hranu. Pokušajte izbjegavati gazirana pića, citrusno voće, sokove i začinjenu hranu.

 

8. Osjetit ćete okus metala

Čudni simptomi rane trudnoće

Povećanje estrogena i progesterona tokom trudnoće može dovesti do promjena u okusu kod mnogih trudnica.
Stanje koje se zove disgeuzija uzrokuje da neke trudnice imaju okus metala. Osjećat ćete se kao da ste žvakali kovanice uz ručak. Oslobodite se metalnog okusa žvakanjem slanine i žvakaće bez šećera. Također pokušajte piti hladniju vodu ili više začinjenu hranu.

Neki od gore navedenih simptoma mogu vas navesti da mislite da ste samo pod stresom i iscrpljeni. Ali ako iskrsnu zajedno, mogu ukazati na trudnoću. Obratite pažnju na ono što vam tijelo govori.

 

POVEZANO: 6 stvari koje možda niste znali o dojenju