0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Donosimo istine za poznate mitove o porodu!

Donosimo istine za poznate mitove o porodu! Bebe.hr portal

Vjerojatno ste već čuli razne teorije i mitove o porodu. Danas zato donosimo razjašnjenja prije nego vas uvjere u prazne priče.

Ono što je istinito je da su posljednji sati trudnoće obilježeni kontrakcijama maternice – trudovima, koji uzrokuju dilataciju cerviksa i istiskivanje ploda. I da je normalni porođaj, porođaj zrelog djeteta sposobnog za samostalni postnatalni život u gestacijskoj dobi od navršenog 37. do 42. tjedna.

 

Donosimo istine za poznate mitove o porodu

 width=

Mit: Ako ste imali carski rez, ne možete roditi vaginalno.
Istina:
Mnoge žene mogu imati vaginalni porod iako su prije rodile putem carskog reza. Sve ovisi o razlozima prethodnog carskog reza. Kao i vašem zdravlju tijekom trudnoće.

Mit: Dobri bokovi olakšavaju porod.
Istina: Veličina vaših kukova neće vam puno reći o tome koliko će vam porod biti lak ili težak. Ženska zdjelica sastoji se od ligamenata i kostiju kreiranih da se kreću i olabave tijekom poroda. Kosti lubanje vaše bebe također još nisu srasle, što im omogućuje da se uklope i kreću kroz porođajni kanal. Međutim, postoji stanje, poznato kao cefalopelvična disproporcija, u kojem bebina glavica ne prolazi kroz majčinu unutarnju zdjelicu. Vaš će pružatelj prenatalne skrbi pregledati ovo stanje.

Mit: Bebe se prestaju kretati prije poroda.
Istina: Kretanje beba ostaje isto. Trebali biste nastaviti osjećati bebine pokrete sve do rođenja. Također niti hladna ili topla hrana i piće neće utjecati na pokrete vaše bebe. Ako u bilo kojem trenutku osjetite da vaša beba nije aktivna kao inače odmah se obratite svom liječniku.

Mit: Veće su šanse za carski rez ako epiduralnu.
Istina: Epiduralna terapija može povećati vaše šanse da vam je potreban porod s vakuumom, no čini se da epiduralna ne čini vjerojatnijim carski rez.

 width=

Mit: Čim vidite svoju bebu odmah ćete se vezati.
Istina: Kontakt koža na kožu između mame i bebe ubrzo nakon rođenja može pomoći procesu povezivanja, ali ne osjećaju se sve žene odmah povezane sa svojom bebom. Ovo je isto normalno i može potrajati. Nemojte se osjećati kao da radite nešto loše, shvatite da je to proces i ne požurujte.

Mit: Porod možete izazvati pijenjem ricinusovog ulja, hodanjem, hipnozom i akupunkturom, seksom, stimulacijom bradavica ili hranjenjem začinjenom hranom.
Istina: Nema dokaza za ove metode. Ukoliko zaista vjerujete da vam mogu pomoći trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego isprobate bilo koju od ovih metoda.

Mit: Znat ćete kada budete u porodu.
Istina: Ako još niste dobili bebu, može biti teško znati kada su vaši trudovi počeli. Za većinu zdravih žena nema potrebe ići odmah u bolnicu kada počnu trudovi. Zamolite primalju ili liječnika za broj na koji možete nazvati za savjet ako mislite da biste mogli imati trudove.

mitove o porodu

Mit: Male bebe olakšavaju porod.
Istina: Nije točno da će veličina vaše bebe učiniti porod manje ili više bolnim. Međutim položaj u kojem se nalazite može napraviti veliku razliku. Neke žene smatraju da je čučanj ili boravak na sve četiri udobnije od ležanja. Položaj vaše bebe dok se kreće kroz porođajni kanal također može utjecati na to kako će porod napredovati.

POVEZANO: Je li istina da trljanje alkoholom pomaže sniziti temperaturu?