0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Jesu li e-cigarete sigurne za korištenje tijekom trudnoće?

Jesu li e-cigarete sigurne za korištenje tijekom trudnoće? Bebe.hr portal

Dobro je poznato da je pušenje cigareta tijekom trudnoće opasno za zdravlje majke i djeteta, međutim jesu li zato e-cigarete sigurne za korištenje tijekom trudnoće? E-cigarete—također poznate kao vape olovke ili rezervoari—NISU siguran način prestanka pušenja niti tijekom trudnoće.

 

Što su (elektronske) e-cigarete?

E-cigarete su cigarete na baterije koje kemikalije, uključujući nikotin, pretvaraju ju u paru koja se zatim udiše. S obzirom da nikotin stvara ovisnost – može oštetiti mozak i pluća djeteta u razvoju. E-cigarete također mogu sadržavati druge tvari koje su štetne za bebu u razvoju. Poput teških metala, aroma i kemikalija koje uzrokuju rak.

 

Jesu li e-cigarete sigurne za korištenje tijekom trudnoće?

 width=

Ne, e-cigarete NISU sigurne za korištenje tijekom trudnoće. E-cigarete se predstavljaju kao sigurna alternativa tradicionalnim cigaretama, budući da ne ispuštaju iste kemikalije kao izgarajući duhanski dim. Međutim, para ili aerosol e-cigareta i dalje sadrži mnoge druge štetne tvari. Također, zbog nedostatka propisa, kemijski spojevi u e-cigaretama mogu se razlikovati od marke do marke.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, tvari koje se nalaze u parama e-cigareta uključuju:

  • ultrafine čestice koje se mogu udahnuti duboko u pluća.
  • arome poput diacetila, kemikalije povezane s ozbiljnom, nepovratnom bolešću pluća koja se naziva obliterirajući bronhiolitis.
  • hlapljive organske spojeve, tj. plinove koji se ispuštaju u zrak i koji mogu imati štetne učinke na zdravlje.
  • kemikalije koje uzrokuju rak kao što su nitrozamini, formaldehid i propilen glikol.
  • teške metale, uključujući nikal, kositar i olovo.

 

Jesu li e-cigarete bez nikotina sigurne tijekom trudnoće? 

e-cigarete sigurne za korištenje tijekom trudnoće

Ne, jer čak i neke e-cigarete koje se reklamiraju kao beznikotinske i dalje sadrže nikotin. Jedno australsko istraživanje pokazalo je da šest od 10 e-tekućina koje se reklamiraju kao “bez nikotina” zapravo sadrže tu kemikaliju. Neki testirani uzorci također su sadržavali 2-klorofenol, otrovnu tvar koja se koristi u insekticidima.

POVEZANO: Što trebate znati ako ste popili alkohol a dojite!