1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Učenje brojki i slova

Učenje brojki i slova Bebe.hr portal

Učenje brojki i slova s djecom zapravo treba doći spontano, u onom trenutku u kojemu primijetite da se vaše dijete zanima za njih. Svako je dijete različito pa će se različito i razvijati. Njegovi će interesi varirati ovisno o osobnosti i o tome čemu ga izlažete. Ako u svojoj blizini često viđa brojke i slova prirodno je da će ga zanimati što znače i čemu služe.

Podučavanje slova, zvukova i pisanja zahtijeva ponavljanje, stoga je važno uključiti razne zabavne načine na koje će djeca željeti vježbati. Neka djeca imaju koristi od vježbanja slova i brojki crtanjem jer trebaju ojačati te sićušne mišiće ruku (finu motoriku). Drugi (kinestetički učenici) imaju koristi od taktilne povratne informacije. Koju dobivaju crtanjem slova na različitim materijalima kao što su riža, tjestenina, krema za brijanje, slika.

Zašto su bojanke za djecu tako korisne?

 

Učenje brojki i slova nije jednostavno, ali može biti zabavno!

 width=

Daleko od toga da je jednostavno, razumijevanje i usvajanje jezika jedan je od najsloženijih zadataka koje mala djeca rješavaju. Isto vrijedi i za razumijevanje brojeva i brojanje. Iako vaše dijete može razumjeti „više kolačića“ ili „nema više kamiona“ u ranoj dobi, maloj djeci treba vremena da povežu pojedinačne stavke s apstraktnim jezičnim pojmovima. Kao što su „jedan“, „dva“ ili „tri“.

Kako vaše dijete raste, može pokazivati interes za rukom pisane ili tipkane riječi. Njegov prst može se zadržati na velikom slovu dok čitate. Ili ono može imitirati brojanje dok premješta svoje igračke s jednog mjesta na drugo. Ovakva ponašanja mogu signalizirati da je vaše dijete spremno naučiti više o jeziku i brojanju. Možda se pitate kako možete integrirati ove koncepte u svakodnevni život kada ste zauzeti oblačenjem, kupanjem i hranjenjem.

 

Uvedite brojeve i slova u djetetov život

Učenje brojki i slova vašem će djetetu najlakše ići ako ono nema osjećaj da išta uči. Kako biste to postigli najbolje bi bilo inkorporirati ih u vaše svakodnevne zadatke i obiteljsku rutinu. Na primjer, kada stavljate rukavice na djetetovu ruku, možete mu pripovijedati naglas dok mu pomažete da se oblači.

Recite: „Kad idemo van, nosimo rukavice. Dvije rukavice!“ Dok stavljate svaku rukavicu na njegove malene ruke, recite: „Jedna rukavica je na tvojoj ruci. Sada su vam dvije rukavice na rukama. Jedan – dva. Dvije rukavice!“

Također, možete istaknuti stvari koje biste mogli vidjeti u parku ili na igralištu. Mogli biste reći: „Dva psa prelaze ulicu!“ Na kraju će vaše dijete moći povezati ove riječi s brojevima koje predstavljaju.

POVEZANO: 3 godine: Načini kako poticati emocionalnu sigurnost i učenje kod djeteta