Kutak za tate Savjeti i njega

Samohrani otac: Što trebate znati kako biste uspjeli u ovoj ulozi?

Samohrani otac: Što trebate znati kako biste uspjeli u ovoj ulozi? Bebe.hr portal

Biti samohrani roditelj uvijek je izazov, pogotovo ako ste samohrani otac koji nije očekivao da će preuzeti ovu ulogu. Često djeca samohranih roditelja odrastaju doživljavajući emocije koje možda nisu uobičajene za razliku od djece koja žive s oba roditelja.

Veza između dva roditelja pomaže djeci da razumiju emocije poput ljubavi i brige. S druge strane, za djecu može biti korisno iskustvo vidjeti i kako se njihovi roditelji ne povezuju jedni s drugima. To im može pomoći da shvate što ne smiju činiti. Bilo kako bilo, to će biti iskustvo učenja za djecu. Na vašem će putu biti prepreka i nećete uvijek znati pravi odgovor na svako djetetovo pitanje, ali to vrijedi za svakog roditelja.

Iako ste kao samohrani otac potpuno sposobni sami odgajati svoje dijete, nikada ne podcjenjujte važnost ženskog uzora u životu djeteta. Ponekad tu ulogu može preuzeti baka, teta ili druga članica obitelji koja pokaže interes. Pronalaženje snažnog i sposobnog ženskog uzora važno je za uspjeh djeteta u odrastanju. Svako dijete mora biti okruženo ljudima koji vjeruju u njega i podržavaju ga, a što je takvih osoba više – to bolje.

Budite uključen tata, pokažite ljubav i odgojite sretno dijete

 

Samohrani otac susrest će se s različitim izazovima

 width=

Mnogi muškarci u svojim životima i odnosima imaju mentalitet „moram ovo popraviti“. Oni imaju tendenciju slušati dovoljno dugo da prepoznaju problem, a zatim ponude rješenje. Često vaše dijete neće htjeti da riješite njegov/njezin problem. Umjesto toga, željet će da ga saslušate i razumijete što ono doživljava. Naučite kako biti empatični i suosjećajni.

6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete

Kada se ipak radi o nečemu što treba riješiti, znajte da je djeci potrebna pomoć u razvijanju vještina rješavanja problema. Kada je vaše dijete suočeno s izazovom ili teškim izborom, pomozite mu da razmisli o problemu. Potaknite ga da ispituje sve mogućnosti i smisli nekoliko alternativa za rješavanje problema.

Sasvim je normalno da ćete kao samohrani otac vrlo vjerojatno biti veoma zaštitnički nastrojeni. Važno je, ipak, da ne pretjerujete. Djetetu morate dati malo prostora i poštivati njegovu privatnost. Dopustite mu da preuzme neke ograničene rizike. Sve će mu to pomoći da stekne samopouzdanje i nauči vjerovati u svoje sposobnosti. U međuvremenu ćete izgraditi vezu međusobnog povjerenja jer ste pokazali da i  vi vjerujete djetetu.

Ako ste samohrani otac kćeri, naići ćete na pitanja na koja jednostavno nećete znati odgovoriti onako kako bi to učinila majka. No, nema razloga za paniku. Obrazujte se, pronađite odgovore na pitanja vaše kćeri na internetu. Važno je da budete involvirani i trudite se, a sve će ostalo s vremenom sjesti na pravo mjesto.

POVEZANO: Izazovi samohranog oca