0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna Trudnice

Kada možete saznati spol djeteta?

Kada možete saznati spol djeteta? Bebe.hr portal

Jedno od prvih pitanja koja bi vam mogla pasti na pamet nakon što ste saznali da ćete imati dijete – je saznati spol djeteta. Pitanje je li dječak ili djevojčica ne prestaje ni kada saznate jer se postavlja bezbroj puta tijekom trudnoće.

No dok se možda pitate o spolu svoje bebe od trenutka kada pročitate rezultate testa, pronalaženje odgovora traje malo duže. Evo kada možete očekivati ​​da ćete saznati velike vijesti i kako bi se to moglo dogoditi.

 

 

Kada možete saznati spol djeteta?

Hoćete li imati dječaka ili djevojčicu možete saznati ultrazvukom koji se obavi otprilike u polovici trudnoće, odnosno u drugom tromjesečju. Dok vam određeni testovi koji provjeravaju kromosomske abnormalnosti mogu dati vijest i ranije.

Ako jedva čekate ultrazvučni pregled kako biste doznali spol vašeg djeteta, budite pripravni: bebe ne surađuju uvijek. Često nisu u optimalnom položaju kako bi se mogle vizualizirati njihove genitalije i točno odrediti spol. Najranije možete saznati već nakon 9. tjedna, ali uglavnom žene sa zdravim, nekompliciranim trudnoćama obično mogu saznati spol djeteta tijekom ultrazvuka negdje između 16. i 24. tjedna. 

Više volite biti iznenađeni kad rodite? Iako ultrazvuk i drugi prenatalni testovi mogu otkriti spol vaše bebe, to ne znači da vam morate reći veliku vijest. Samo obavijestite svog liječnika ili ultrazvučnog tehničara kako ne bi slučajno prosuli informaciju dok obavljaju skeniranje ili dijele rezultate.

Načini otkrivanja spola bebe

  • Ultrazvuk, koji koristi zvučne valove za snimanje slika na kojem se traže genitalije djeteta.
  • Neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) koje se radi putem krvi.
  • Invazivni dijagnostički testovi poput biopsije korionskih resica i amniocenteze.

POVEZANO: Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće?