Trudnice

Kupanje u trudnoći

Kupanje u trudnoći Bebe.hr portal

Kupanje u trudnoći nema samo smirujući učinak već i opušta napete mišiće. Za kupanje nema prepreke niti kad ste trudni ako se pridržavate najvažnijeg pravila – bez vruće vode!  Ona podiže temperaturu tijela što može imati posljedice i za vas i za bebu. Iz istog razloga izbjegavajte jacuzzi i saunu tijekom trudnoće.

Pretopla voda  može sniziti tlak i izazvati slabost i vrtoglavicu, a nizak tlak može djelovati štetno na bebu, posebno u prvom tromjesečju. Saznajte na što morate pripaziti u svim fazama trudnoće:

1. tromjesečje

Prvo tromjesečje izuzetno je važno jer je to razdoblje razvoja organa bebe i pregrijavanje može biti štetno. Koristite mlaku vodu do temperature od najviše 38 stupnjeva Celzijusa i pazite da kupke ne traju predugo. Koristite prirodne proizvode ili one bez štetnih sastojaka.

2. tromjesečje

Ova faza trudnoće je manje rizična od prvog tromjesečja i možete nesmetano uživati u kupkama ako je s vama i bebom sve u redu. Kupanje može biti vrlo umirujuće i opuštajuće, ali duge kupke se i dalje ne savjetuju. U drugom tromjesečju možda imate bolove u nogama i leđima koje biste rado ublažili vrućom kupkom. U tom slučaju noge možete držati u nešto toplijoj vodi kako biste uklonili bolove, a prije nego čitavi uronite u kadu je rashladite.

3. tromjesečje

Sve ste bliže porodu i mogući su veći bolovi, posebno u leđima. Dok god imate dozvolu liječnika i dalje možete uživati u kupkama. Ako u bilo kojem trenutku osjetite vrtoglavicu, odmah izađite iz kade. U ovom razdoblju će vam možda biti potrebna pomoć kod ustajanja i izlaska iz kade kako ne bi došlo do nezgode pa neka partner bude u blizini.

Što biste trebali izbjegavati

 width=

Trudnoća je osjetljivo razdoblje i na neke biste stvari trebali pripaziti:

  • Mnogo žena voli pjenušave kupke, ali bolje ih je izbjegavati zbog kemikalija i sintetskih mirisa koje bi pjena ili kugle za kupanje mogli sadržavati
  • Kupaonica je mjesto na kojem lako može doći do nezgode. Ako do sada nsite u kupaonici imali protuklizne tepihe ili podloge u kadi, sada je vrijeme da ih nabavite
  • Ograničite vrijeme za kupanje na 15-20 minuta kako ne bi došlo do vaginalnih infekcija
  • Vaša koža je u trudnoći osjetljivija nego inače i sklona suhoći pa bi bilo najbolje izbjegavati grube pilinge

 

Njega za kupanje

Uriage  GYN-PHY gel za svakodnevnu intimnu higijenu

 width=

Za blago pranje intimnog područja, bez isušivanja i iritacija. Za svakodnevnu uporabu, posebno za vrijeme trudnoće i poslije porođaja. Zahvaljujući fiziološkom pH (pH=5,5) i Glyco-gyn kompleksu nježno čisti osjetljivu sluznicu intimnog područja, bez isušivanja te štiti mikrofloru zahvaljujući šećernim derivatima.

 

Uriage Ulje za kupanje

 width=

Uriage mirisno ulje za tuširanje je extra bogati sindet za svakodnevnu higijenu tijela koji pruža optimalnu hidratizaciju kože za vrijeme i nakon tuširanja i kupanja. Nakon upotrebe, koža je meka, podatna i ne zateže. Fina baza za pranje nježno čisti poštujući pH kože, a jedinstvena tekstura uljnog gela ostavlja zaštitni sloj na koži. Bogat lipidima, gel štiti od isušivanja i negativnog učinka tvrde vode i klora.