0 do 12 tjedana Trudnice

ISTINA ILI MIT: Sve su kemikalije opasne za trudnice?

ISTINA ILI MIT: Sve su kemikalije opasne za trudnice? Bebe.hr portal

Potražite li u bespuću interneta informaciju što je sve potencijalno opasno za trudnice i što bi trebale izbjegavati naići ćete na dug popis koji svakog dana postaje sve duži. Od silnih informacija ponekad je teško razlučiti što je zaista istina. Dok su se u ne tako dalekoj prošlosti trudne žene tretirale kao da i nisu trudne danas nam se nekako čini da bi bilo najbolje čim ostanemo trudni zatvoriti se u sterilnu prostoriju i tamo dočekati porod.

Kada obznanite vijest o trudnoći svatko će vam htjeti udijeliti svoj savjet jer baš njegov je onaj pravi. Tako biste mogli čuli i kako dosadašnja ustaljena rutina: farbanje sijedih, pranje kuhinje ili kupaonice ili pak odlazak na pedikuru moraju privremeno otići u povijet. No je li zaista tako?

Čišćenje kuće

Većina proizvoda za čišćenje, uključujući i izbjeljivač, sigurna je za uporabu. Osigurajte dobru ventilaciju prostora u kojem čistite, nosite rukavice kako biste zaštitili svoju kožu. Uvijek pročitajte deklaracije prije uporabe i ne miješajte sredstva poput amonijaka i izbjeljivača, jer mogu nastati otrovni plinovi.

Boja za kosu

Ne postoji istraživanje koje bi dokazalo štetnost bojenja kose tijekom trudnoće. Većina trudnica brine da će kemikalije koje se nalaze u boji, poput amonijaka ili peroksida, naštetiti djetetu. Tijekom bojanja kose boja ne ostaje toliko dugo u kontaktu s kožom da bi sastojci mogli biti apsorbirani do krvotoka tako da to bude opasno za bebu.

Naša preporuka: dogovorite termin kod frizera i uživajte! Lagana masaža vlasišta, svježa boja i nova frizura samo mogu podići razinu sreće i trudnoću učiniti ugodnijom. Ako ipak želite sami bojati kosu činite to nakon prvog tromjesečja jer će do tada veći dio organa fetusa biti razvijen. Želiti li se osjećati još sigurnije izaberite boje za kosu na biljnoj bazi.

Manikura i pedikura

Manikura je u redu, ali donesite vlastiti pribor (rašpicu za nokte, grickalicu i sl.) od kuće kako biste smanjili rizik od infekcije. Izbjegavajte salone s jakim mirisom kemikalija – potražite one koji imaju klimatizaciju ili ventilaciju kako ne biste udisali potencijalno opasne plinove s obzirom da neka istraživanja upućuju na povećan rizik od spontanih pobačaja kod žena zaposlenih u salonima za njegu noktiju.

 width=

Ako nokte uređujete kod kuće, zbog istog razloga nanosite lak u prozračnom prostoru (blizu otvorenog prozora). Kod uređivanja noktiju pripazite na rezanje kožice oko nokta te odstranjivanje stvrdnute kože zbog povećanog rizika od porezotina i infekcija koje nikako nisu poželjne dok ste u drugom stanju. Ista pravila vrijede i za pedikuru uz napomenu da masažu stopala treba izbjegavati jer može stimulirati fetalnu aktivnost i trudove.