25 do 40 tjedana Trudnice

Prva faza porođaja (početak kontrakcija)

Prva faza porođaja (početak kontrakcija) Bebe.hr portal

Prva faza porođaja je najduži dio poroda i može trajati čak i 20 sati. Počinje kada se vaš grlić maternice počne otvarati odnosno širiti. I završava kada je potpuno otvoren na 10 centimetara.

Tada počinje druga faza porođaja koje je i stvarno rođenje vašeg djeteta, a treća je porođaj posteljice. Ukupno porod u prosjeku traje između 12 i 24 sata, ali je obično kraći za porode nakon toga.

 

Rani ili latentni trudovi

Prva faza porođaja počinje i kada trudovi započinju. U početku su blage kontrakcije u razmaku od 15 do 20 minuta i traju oko minutu do minutu i pol. Zatim postaju redovitije sve dok razmak između njih ne bude manji od 5 minuta. Kontrakcije uzrokuju širenje grlića maternice, što znači da postaje kraći i tanji te spremniji za porod.

 

Prva faza porođaja

 

Tijekom rane faze, grlić maternice širi se do 6 centimetara, a kontrakcije postaju sve jače kako vrijeme prolazi. Možete  čak imati i iscjedak iz vagine koji je proziran do blago krvav.

Ovaj dio poroda može trajati satima ili čak danima. Najbolje ga je provesti u udobnosti svog doma. Kako biste pomogli procesu možete napraviti neke aktivnosti kao što je šetanje, često mijenjanje položaja i vježbanje tehnika disanja i opuštanja.

Potopite se u toplu kadu ili se istuširajte toplom vodom. Ako vam je potekao vodenjak, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što se potopite u kadu.

Pijte puno tekućine i pojedite nešto lagano. Spakirajte se i spremite se za bolnicu ako već niste.

 

Aktivna faza

Faza kada se grlić maternice širi od 6 do 8 centimetara a kontrakcije postaju jače u razmaku od oko 3 minute, i traju oko 45 sekundi.  Možda ćete imati bolove u leđima i pojačano krvarenje iz vagine. A kada “vodenjak pukne” kontrakcije mogu postati puno jače.
Ovaj dio obično traje oko 4 do 8 sati.

Obično ćete tijekom aktivne faze poroda otići u bolnicu ili rodilište. Po dolasku od vas će se tražiti da nosite bolničku haljinu. Provjerit će vam se puls, krvni tlak i temperatura. Monitor će vam biti postavljen na trbuh nakratko ili neprekidno. Kako bi provjerili kontrakcije maternice i procijenili otkucaje bebinog srca. Vaš liječnik će također pregledati vaš grlić maternice tijekom pregleda zdjelice kako bi utvrdio koliko je trud napredovao.

 

 width=

 

Intravenozni (IV) vod može se staviti u venu na vašoj ruci za isporuku tekućine i lijekova ako je potrebno. Vaš liječnik može reći da ograničite ono što jedete i pijete u to vrijeme ako misli da je moguće da ćete trebati carski rez uz opću anesteziju.

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći u aktivnoj fazi poroda:

  • Pokušajte mijenjati položaje i nastavite hodati između kontrakcija.
  • Često praznite mjehur kako biste napravili više mjesta za bebinu glavu.
  • Nastavite s vježbanjem tehnika disanja i opuštanja.
  • Ako Vas ima tko masirati, zamolite za nježnu masažu.
  • Slušajte umirujuću glazbu.

 

Prijelazna faza

Prijelazna faza je kratka, ali intenzivna i bolna. Obično je potrebno od 15 minuta do sat vremena da se cerviks proširi od 8 do 10 centimetara. Kontrakcije su u razmaku od 2 do 3 minute i traju oko 1 minutu. Možete osjetiti pritisak na rektum i bolovi u leđima mogu se pogoršati. Krvarenje iz vaše vagine bit će jače.

Možda ćete osjetiti potrebu za guranjem, ali nemojte dok vam to ne kaže liječnik. Guranje prije nego što se cerviks potpuno proširi može uzrokovati njegovo oticanje i usporiti proces.

POVEZANO: Rizici od pretjeranog debljanja tijekom trudnoće