0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Je li normalno da beba hrče?

Je li normalno da beba hrče? Bebe.hr portal

Novorođenčad proizvodi razne vrste smiješnih zvukova dok dišu, a pogotovo dok spavaju, stoga je sasvim normalno da vaša beba hrče. Razlog je taj što bebe imaju male, uske nosove i dišne ​​putove koji su ispunjeni sluzi i sekretima, pa čak i mlijekom. I dok zrak prolazi kroz ove izlučevine, proizvodit će zvukove hrkanja.

Također, bebe radije dišu na nos umjesto na usta. Ovo je zgodna navika koja im omogućuje disanje i dojenje u isto vrijeme.

 

Što nije normalno?

Ne bi trebalo biti dugih pauza između bebinih udisaja. Iako rijetko, hrkanje može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Kao abnormalnost nosa ili dišnih putova, povećanih krajnika ili adenoida, koji mogu uzrokovati apneju za vrijeme spavanja. Kod apneje za vrijeme spavanja čuti ćete glasno hrkanje s produljenim pauzama u disanju. 

 

 width=

 

Neka se djeca rađaju s opuštenim gornjim dišnim putovima i nerazvijenom hrskavicom. U tom slučaju disanje ide kroz dušnik i grkljan i može uzrokovati hripavo disanje.

Nekad beba hrče zbog začepljenog nosa, prehlade ili alergije. Ovo vjerojatno nije znak nečeg ozbiljnog. Ali ako primijetite bilo koji od ovih znakova ili ste zabrinuti zbog apneje za vrijeme spavanja, svakako vrijedi posjetiti svog pedijatra. Bilo bi vrlo korisno snimiti zvukove hrkanja vaše bebe kako bi ih vaš liječnik mogao poslušati.

POVEZANO: Je li normalno da novorođenčad ima otečene grudi i/ili mu curi mlijeko?