12 do 24 tjedna Trudnice

Saznajte odgovore na najpoznatije mitova o trudnoći

Saznajte odgovore na najpoznatije mitova o trudnoći Bebe.hr portal

10 najčešćih mitova o trudnoći 

No. 1: Nova beba, jedan zub manje

Točno. Ali samo djelomično. Ponovno, zaslužni su hormoni. Oni mijenjaju strukturu sline i čine zube osjetljivijima na karijes. Nedostatak kalcija zbog potreba bebe pojačava taj učinak. Poduzmite protumjere: perite zube redovito i temeljito te izbjegavajte hranu bogatu šećerima i gazirane napitke. Unosite dovoljno kalcija, bilo s hranom ili dodatcima, te redovito idite na kontrolne preglede. Najbolje čim saznate da ste trudni posjetite stomatologa koji će vas uputiti u pravilnu higijenu usne šupljine, promijeniti sve dotrajale ispune, očistiti zubni kamenac i plak, koji bi mogli podraživati ionako osjetljivo zubno meso u vrijeme trudnoće.

No. 2: Zaboravite na seks

Tko vam je to rekao laže! Ova izjava je jedan od najraširenijih mitova vezanih uz trudnoću. Mnogi misle kako bi seks tijekom trudnoće mogao naštetiti majci ili djetetu. Ukoliko se tijekom odnosa sa svojim partnerom osjećate ugodno i ne osjećate nelagodu samo naprijed! Seks pozitivno djeluje na buduće majke jer ih opušta, utječe na jačanje zdjelice i pruža emocionalno zadovoljstvo koje je tijekom trudnoće izuzetno važno.

 width=

No. 3: Stres negativno utječe na razvoj djeteta

Netočno. Ne postoji medicinska veza između svakidašnjih briga – previše zadaća koje treba obaviti ili, recimo, svađa s partnerom – i rođenja bolesnog djeteta. Jedna studija čak tvrdi da kortizol, hormon koji se luči pod stresom, može zapravo i pomoći u razvoju djetetova mozga. Stoga se opustite: normalno je da ste tijekom trudnoće katkad nemirni, i ne morate se zbog toga osjećati krivom. Stres je sastavni dio života i kada ste trudni i kad niste!

No. 4: Žgaravica utječe na bujnu kosu kod djece

Točno. Znanstvenici Sveučilišta John Hopkins u SAD-u željeli su dokazati suprotno, i bili su iznenađeni dokazima u korist te tvrdnje. Otkrili su da je 82 posto žena koje su imale srednje do jake žgaravice rodilo bebe s mnogo kose; većina žena s malo problema sa žgaravicom ili bez nje rodila je djecu bez kose. Ima smisla, jer hormon odgovoran za žgaravicu potiče i rast kose fetusa.

No. 5: Trudnice ne smiju bojati kosu niti lakirati nokte

Mnoge žene nakon što saznaju kako su trudne odustaju od bojanja kose zbog straha kako bi mogle nauditi djetetu. Iako se dugo vjerovalo kako boje za kosu loše utječu na razvoj djeteta u utrobi novija istraživanja potvrđuju suprotno. Prilikom farbanja boja na kosi ne stoji dovoljno dugo kako bi mogla prodrijeti kroz kožu i doći do bebe. Zato ako hitno trebate prekriti sijede nemojte strahova nego posjetite frizera, opustite se i uživajte. Odmah ćete se osjećati bolje! Ako lakirate nokte nemojte to činiti u zatvorenim prostorijama bez dotoka zraka.

No. 6:  Ako tijekom trudnoće jedete kikiriki, vaše dijete postat će alergično na njega

Netočno – najčešće. Ukusan, ali mastan kikiriki, za kojim žudite, vjerojatno neće prouzročiti štetu. Zapravo, proteini i folna kiselina u kikirikiju osobito su važni tijekom trudnoće. Rizik od alergije postoji samo ako i vi i otac djeteta imate alergije.

No. 7: Mučnine ukazuju da dolazi dječak

Jake mučnine, osobito tijekom jutra negativna su strana trudnoće s kojom se susreće većina budućih majki. Učestalost i težina mučnina nije povezana sa spolom djeteta. Na određivanje spola utječu samo kromosomi.

 width=

No. 8: Ako imate prištiće u trudnoći očekujete djevojčicu

To je još jedna bapska priča. Pojava prištića u trudnoći povezana je isključivo s hormonima. Ako su se tijekom trudnoće pojavili prištići ne očajavajte. Pravilnom njegom odgovarajućim proizvodima možete dovesti svoju kožu pod kontrolu.

No. 9: Hrana koju jedete tijekom trudnoće otkrit će spol djeteta

Vjeruje se kako buduće majke koje stalno jedu slatku hranu očekuju djevojčicu dok trudnice koje žude za slanim nose dječaka. Naravno nema znanstvene pozadine koja bi potvrdila ovu izjavu pa se nemojte previše u nju pouzdati.

No. 10: Kada ste trudni morate jesti za dvoje

Tijekom trudnoće potrebno je jesti nešto više ali dupla porcija nije potrebna. Više od kvantitete treba gledati na kvalitetu namirnice koje unosite tijekom trudnoće kako bi osigurale dostatnu dnevnu dozu vitamina i minerala koji su neophodni za pravilan razvoj djeteta.