Trudnice

Sjaj u trudnoći. Što ako ga nemam?

Sjaj u trudnoći.  Što ako ga nemam? Bebe.hr portal

Trudnoća ima moć promijeniti naše tijelo, kožu i raspoloženje na toliko načina. Svi smo čuli o negativnim nuspojavama tijekom trudnoće, od inkontinencije, nesanice pa do strija. Ali što je s pozitivnim nuspojavama?

Ako očekujete prinovu mogli biste često čuti frazu „pa ti sjajiš“ jer vaša koža odjednom izgleda kao da ste se vratili s dugo planiranog spa vikenda, no je li sjaj zaista povezan s trudnoćom ili je to još jedan mit?

Što znači sjaj u trudnoći?

Općenito, sjaj u trudnoći se koristi za opisivanje blistave i svježe kože kod nekih žena tijekom drugog stanja. Dobra vijest je da sjaj u trudnoća nije mit! Mnoge poznate dermatologinje i posljednja istraživanja slažu se kako postoje žene kojima koža izgleda blistavije, svježije i sjajnije tijekom trudnoće.

 width=

Što uzrokuje trudnički sjaj?

Tijekom trudnoće, kombinacija par faktora može utjecati na izgled sjajnije kože. Veći volumen krvi dovodi i više krvi do žila, što rezultira da koža izgleda rumeno i blistavo. Promjene u razinama hormona također mogu uzrokovati da žlijezde na licu izlučuju više ulja koje može učiniti kožu sjajnijom.

 width=

Trudna sam, ali moja koža ne sjaji?

Nažalost, svačija koža ne reagira na isti način na trudnoću. Ako jednostavno ne sjajite toliko koliko ste se nadali da hoćete, ne brinite! Svatko je drugačiji. Za neke žene, te dramatične hormonalne promjene i povećanje proizvodnje ulja mogu rezultirati aknama. Ako je to slučaj, dobro je svakodnevno koristiti sredstvo za čišćenje koje nije na bazi ulja kako bi se spriječilo njegovo nakupljanje. Srećom, simptomi akni vjerojatno će se očistiti kada rodite – a taj sjaj kojem ste se nadali u trudnoći, ionako nije vječan.

Fiziološke promjene na koži koje su također uobičajene tijekom trudnoće uključuju hiperpigmentaciju i melasmu, često poznatu i kao “maska trudnoće”. Melasma, potamnjenje kože, najčešće se javlja kod žena sa srednje tamnom ili maslinastom puti. Ako se pojavi neugodna melasma važno je svakodnevno nositi visoki zaštitni faktor i izbjegavati direktno izlaganje UV zračenju. Također je dobra ideja da tijekom trudnoće ograničite uporabu proizvoda protiv starenja, retinola ili kiselina i zamijenite rutinu s jednostavnijim sastojcima za osjetljivu kožu.