Trudnice

Smiju li trudnice letjeti avionom?

Smiju li trudnice letjeti avionom?


Foto: Prostooleh

Ove godine željeli biste otputovati negdje daleko i opustiti se još malo dok beba ne dođe. Gledate destinacije i planirate odmor, no jedno vas brine – smiju li trudnice letjeti avionom? Ako se osjećate nesigurno oko letenja tijekom trudnoće, napisat ćemo nekoliko informacija koje bi vas trebale utješiti.

Možete li letjeti u prvom, drugom ili trećem mjesecu trudnoće (prvo tromjesečje)?

Da, nema dokaza da letenje uzrokuje pobačaj. Ipak, budite svjesni da medicinska pomoć neće biti dostupna ako dođe do potrebe. Također, možete oshjećati pojačanu mučninu, iscrpljenost i slabost pa i to imajte na umu.

Možete li letjeti u četvrtom, petom ili šestom mjesecu trudnoće (drugo tromjesečje)?

Dobra vijest! Drugo tromjesečje trudnoće smatra se najsigurnijim vremenom za letenje (i putovanje općenito) jer je rizik od komplikacija niži do skoro nikakav.

Možete li letjeti u sedmom, osmom ili devetom mjesecu trudnoće (treće tromjesečje)?

Moguće je letjeti u trećem tromjesečju trudnoće, ali savjetuje se da to učinite prije 37. tjedna, ili prije 32. tjedna u slučaju nekomplicirane blizanačke trudnoće. Jedina otegotna okolnost je što biste u tom periodu svakoga dana mogli završiti u rađaoni pa promislite želite li da vam se to dogodi u nekom drugom gradu ili državi.

Letenje tijekom trudnoće može izazvati zabrinutost kod trudnica, ali općenito se ne smatra štetnim za vas ili vašu bebu ako nemate komplikacije u trudnoći. Međutim, možete osjećati nelagodu poput natečenih nogu, jutarnje mučnine, začepljenja nosa ili problema s ušima zbog promjena tlaka. Promjena zračnog tlaka ili smanjenje vlažnosti neće naškoditi vašem djetetu. Nema dokaza da letenje uzrokuje pobačaje, prijevremeni porod ili pucanje vodenjaka. Ako imate zdravstvene probleme ili komplikacije, posavjetujte se s liječnikom ili primaljom prije leta.

Naravno ništa od ovoga ne odnosi se na trudnice s narušenim zdravljem. Osobe koje znaju da imaju neku poteškoću, stanje ili bolest, ne bi se smjele zaputiti na putovanje na svoju ruku. Njihovom odlasku na odmor mora prethoditi razgovor s liječnikom. A čak i tada, putovanje se treba odvijati po određenim smjernicama i pravilima. Svuda sa sobom nosite svoje medikamente, dokumentaciju o trudnoći, vodite svoje bilješke, ugovorite putno osiguranje, i pazite na svoje, ali i zdravlje bebe.