0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Spolni odnosi u trudnoći: Kada su korisni, a kada ih izbjegavati?

Spolni odnosi u trudnoći: kada su korisni

Notice: Undefined index: file in /home/okhr/bebe.hr/syst/wp-includes/media.php on line 1734

Sve dok je vaša trudnoća stabilna i nemate komplikacija, nema razloga da se prekidaju spolni odnosi u trudnoći. Osim naravno ako vam liječnik nije rekao drugačije i sve dok to oboje želite.

Međutim tijekom prvog tromjesečja, fizička intimnost i seks mogu biti najmanje zanimljiva ideja trudnicama. Uz česti umor i mučninu, teško je biti u pravom raspoloženju za seks. Također možete otkriti da vas osjetljivost grudi sprječava u bilo kakvom fizičkom kontaktu koji uključuje vaše grudi ili bradavice.

U drugom i trećem tromjesečju mnogim ženama tijekom trudnoće raste libido (seksualni nagon). To može biti posljedica hormona i dodatnog protoka krvi u genitalije.

Kada su spolni odnosi u trudnoći korisni?

Mnoge žene i njihovi partneri smatraju da seks značajno pridonosi njihovom mentalnom zdravlju i dobrobiti tijekom trudnoće. A ponekad se trudnicama može savjetovati da imaju spolne odnose kako bi im pomogli u započinjanju odnosno ‘poticanju’ trudova.

To je zato što sjeme sadrži prostaglandin za koji se smatra da stimulira početak porođaja. Zasada nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili je li ova prirodna metoda indukcije učinkovita. Međutim ovo bi moglo biti nešto o čemu treba razmisliti ako vaša beba kasni.

Kada bi trebali izbjegavati seks tijekom trudnoće?

 width=

Vaš liječnik savjetovati će vas i reći vam što je dobro za vas. Međutim kao opći vodič, izbjegavajte seks u sljedećim situacijama – ako:

  • vam je potekao vodenjak ili postoji rizik od prijevremenog poroda
  • pokazujete znakove mogućeg pobačaja
  • imate slab cerviks (cervikalna inkompetentnost) ili vam je umetnut cervikalni šav
  • ste imali grčeve ili jake bolove u trbuhu
  • imate placentu praeviu
  • imate vaginalno krvarenje (čak i ako je prestalo, ali nije jasno što ga je uzrokovalo)

Postoji rizik od infekcije ako su vam membrane puknule (vodenjak), a spolni odnos može unijeti infekciju ako dođe do promjene zaštitnog sloja membrana.

Također ne biste trebali imati seks ako to ne želite. Seks bi se trebao dogoditi samo kada ste vi i vaš partner pristali i složni.

POVEZANO: Seksualni odnosi i intimnost nakon dolaska bebe