0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Što vaša beba može kušati kada je u maternici?

Što vaša beba može kušati kada je u maternici? Bebe.hr portal

Osjet okusa vaše bebe počinje se razvijati rano u trudnoći. Beba kuša verziju onoga što vi kušate. A istraživanje je pokazalo da hrana koju konzumirate u to vrijeme može pomoći u oblikovanju onoga što će vaša beba uživati ​​u jelu, čak i godinama kasnije.

 

Imaju li bebe u trbuhu okusne pupoljke?

Da, tijekom prva dva mjeseca trudnoće počinju se formirati okusni pupoljci na mjestu gdje će biti bebin jezik. Ove skupine receptora će na kraju prepoznati osjete okusa poput slatkog, slanog, gorkog, kiselog i umami.

Do 8. tjedna trudnoće neuroni iz mozga će se povezati s okusnim pupoljcima u razvoju. Ali vaše dijete još ne može kušati amnionsku tekućinu koja se nalazi oko nje. Još uvijek mu trebaju okusne pore ili mali otvori na površini jezika. Koji omogućuju spojevima okusa iz hrane da dođu u kontakt s receptorima okusa koji oblažu okusne pupoljke.

Do otprilike 16. tjedna ove će se pore okusa razviti. Do sada će vaša beba također početi gutati amnionsku tekućinu. Dok tekućina teče preko njegovog jezika na putu do probavnog sustava, molekule u tekućini će stupiti u interakciju s okusnim pupoljcima. A vaša će beba okusiti svoj prvi okus: slanu amnionsku tekućinu.

Količina amnionske tekućine koju proguta – i broj okusa kojima je izložen – nastavit će se povećavati kroz drugo i treće tromjesečje.

 width=

 

Kada bebe mogu okusiti hranu?

Kada vaša beba počne imati osjet okusa amnionske tekućine oko 16. tjedna, također će početi “osjećati” neku hranu koju jedete. Iako je vaš probavni sustav odvojen od bebinog, molekule iz vaših obroka ulaze u vašu amnionsku tekućinu. Nisu samo vitamini, minerali, masti i proteini, već i neke od molekula koje hrani daju poseban okus.

Međutim, okusi koje vaša beba kuša u maternici neće biti tako jaki ili jasni kao oni koje vi kušate. To je zato što je velik dio onoga što smatrate okusom hrane zapravo njezin miris, koji se zrakom prenosi do vašeg nosa.

Budući da je vaše dijete okruženo amnionskom tekućinom, ono samo kuša molekule iz vašeg krvotoka. I još nema osjetilo mirisa kojim bi pojačalo te okuse. Ali čak i s ovim otupljenim osjetilom okusa, vaša će beba početi prepoznavati hranu.

POVEZANO:  Što se događa kada ste u drugom mjesecu trudnoće?