0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kada će vaša beba razumjeti “ne”?

Kada će vaša beba razumjeti "ne"? Bebe.hr portal

Kada će beba razumjeti “ne” to ne znači da će prestati i s onim što radi kao odgovor. Neka dojenčad počinju shvaćati što znači “ne” već sa oko 6 mjeseci. Međutim većina će početi reagirati tek negdje između 12 i 18 mjeseci starosti.

Kad beba upadne u nestašluk, mirno mu recite “ne” i pokušajte ga zainteresirati za nešto drugo. Na primjer, ako neprestano pokušava zgrabiti mačku, odvratite mu pažnju igračkom, odmaknite ga od mačke ili ju stavite u drugu sobu.

 width=

Bez obzira može li beba razumjeti “ne”, ako mislite da je “ne” riječ koju najčešće govorite svojoj bebi, pokušajte koristiti i druge riječi. I to najbolje one koje objašnjavaju zašto ne želite da vaša beba radi to što radi.

Primjerice ako je vaša beba sa vama u kuhinji i previše se približi pećnici što ne želite. Umjesto “Ne!” možete reći: “Vruće!”. Ovdje je naglasak i na vašem tonalitetu. Strog ton vašeg glasa provlači se kroz najvažniji dio vaše poruke.

Također je važno da u svom domu imate mjesta na kojima je vaša beba sigurna za igru. Ogradite nesigurna područja sigurnosnim vratima. Uključite električne utičnice i pobrinite se da su opasni ili lomljivi predmeti izvan dohvata.

POVEZANO: Što učiniti kada se vaša beba neprestano budi noću?