0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Jesu li grčevi tijekom trudnoće normalni?

Jesu li grčevi tijekom trudnoće normalni? Bebe.hr portal

Rani grčevi tijekom trudnoće mogu biti povezani s mnogim uobičajenim simptomima trudnoće, uključujući zatvor kao i pojačani dotok krvi u maternicu.

Kasnije u trudnoći, trudnički bolovi mogu biti povezani s normalnim simptomima kao što su Braxton Hicksove kontrakcije ili bol u okruglom ligamentu.

Ponekad, međutim, bolovi u trbuhu i grčevi tijekom trudnoće mogu biti znak stanja koje zahtijeva liječničku pomoć. Kao infekcije mokraćnog sustava, pobačaj, prijevremeni porod ili preeklampsija. Uvijek je najsigurnije obratiti se liječniku u vezi bilo kojeg simptoma koji vas zabrinjava.

Sljedeći su uobičajeni uzroci bolova u trbuhu i grčeva tijekom trudnoće koji se mogu pojaviti tijekom bilo kojeg tromjesečja:

 

Želučane tegobe

Plinovi i nadutost česta su tegoba u trudnoći zbog povišene razine progesterona, hormona koji opušta glatke mišiće u vašem probavnom traktu. Kao rezultat toga, vaša probava se usporava. To može dovesti do nadutosti povezane s trudnoćom, kao i do zatvora – a oboje može uzrokovati osjećaj grčeva u trbuhu.

Vaša nelagoda vjerojatno je povezana s probavom ako izlučivanje plinova ili pražnjenje crijeva pruža neko kratkoročno olakšanje. Možete spriječiti gastrointestinalne probleme jedući hranu bogatu vlaknima. Također probajte uzimati nekoliko manjih obroka dnevno umjesto tri veća. I dajte si dovoljno vremena za jelo i pijte puno vode. Ako te promjene ne pomognu, liječnik vam može preporučiti omekšivač stolice za zatvor.

grčevi tijekom trudnoće

Grčevi nakon orgazma

Grčevi tijekom i nakon orgazma, mogu biti i u kombinaciji s bolovima u donjem dijelu leđa, normalni su i bezopasni u trudnoći niskog rizika. To je zbog povećanog protoka krvi u području zdjelice i normalnih kontrakcija maternice koje se događaju kada doživite orgazam.

Grčevi nakon seksa apsolutno nisu razlog da prestanete uživati ​​u seksu, ako ste spremni i ako vam je liječnik dao zeleno svjetlo. Kako biste ublažili grčeve, pokušajte malo prileći ili odrijemati.

Dotok krvi u maternicu

Tijekom trudnoće vaše tijelo u maternicu šalje više krvi nego inače. To može rezultirati osjećajem pritiska u tom području. Ležanje radi odmora ili kupanje u toploj kupki može pomoći u ublažavanju ovih trudničkih bolova.

 

Infekcija mokraćnog sustava

Infekcija urinarnog trakta može biti bez simptoma, ali često uzrokuje bol ili pritisak u području zdjelice. Ostali simptomi uključuju neugodan miris, mutnu ili krvavu mokraću, bol i peckanje pri mokrenju. Također može ići i uz groznicu ili potrebu za češćim mokrenjem.

IMS može postati ozbiljna ako se ne liječi. Srećom, kratka doza antibiotika obično riješi infekciju.

Dehidracija

 width=

Dehidracija može uzrokovati Braxton Hicksove kontrakcije ili kontrakcije koje obično počinju sredinom trudnoće i vrlo su normalne. Biti žedan obično nije velika stvar. Ali važno je piti, jer neka istraživanja sugeriraju da ekstremna dehidracija može potencijalno povećati rizik od prijevremenih poroda.

Piti dovoljno vode tijekom trudnoće znači piti otprilike osam do deset čaša dnevno. Znat ćete da ste hidrirani ako je urin blijedožut ili bezbojan i ako često odlazite u kupaonicu.

POVEZANO: Kontrolni popis za prva tri mjeseca trudnoće