Bebe Novorođenčad

Babinje: Kada je vrijeme da pozovete prve goste?

Babinje

Babinje je jedan od ustaljenih običaja u našem društvu, a mlade majke često nisu sigurne kada je pravo vrijeme za pozivanje posjetitelja u dom s novorođenčetom.

Doček nove bebe je radosna prilika i nema sumnje da obitelj i prijatelji jedva čekaju upoznati najnovijeg člana obitelji. Međutim, ne postoji univerzalno pravilo o tome kada otvoriti svoja vrata posjetiteljima nakon dolaska bebe. Niti postoji jasan protokol za određivanje tko će se prvi maziti s vašim novorođenčetom. Dok vi i vaš partner razmišljate o ovom uzbudljivom vremenu, dobro je uzeti u obzir neke čimbenike pri odlučivanju kada i kako svoje dijete upoznati sa svojim voljenima. POVEZANO: Što kada drugi žele držati, nositi i maziti vaše novorođenče?

Iako je iščekivanje da podijelite svoju radost s drugima radost, važno je i uspostaviti granice i poduzeti potrebne mjere opreza kako biste zaštitili zdravlje svoje bebe. Novorođenčad ima osjetljiv imunološki sustav koji se još uvijek razvija, što ih čini posebno osjetljivima na infekcije. Kao takvo, ograničavanje bliskog kontakta s posjetiteljima, osobito tijekom prva dva do tri mjeseca, može pomoći u zaštiti dobrobiti vaše bebe. POVEZANO: Bakterijske infekcije kod beba

Babinje prema vašim pravilima

1. Prevencija bolesti:

Potaknite posjetitelje na babinje koji pokazuju bilo kakve znakove bolesti, kao što su kašalj, prehlada, groznica ili simptomi gripe, da se suzdrže od posjeta. Barem dok se potpuno ne oporave. Imunološki sustav vaše bebe još uvijek sazrijeva i minimaliziranje izloženosti potencijalnim klicama je ključno.

2. Pranje ruku:

Pristojno zamolite svoje goste da operu ruke po dolasku i prije nego što drže vaše novorođenče. Vjerujte svojim instinktima kada i koliko često zatražiti pranje ruku; to je učinkovita preventivna mjera protiv širenja klica. POVEZANO: Dobre higijenske navike počinju rano!

3. Osobni prostor za bebu:

Slobodno postavite granice držanja svog mališana. Možda ćete se osjećati ugodno s određenim posjetiteljima koji drže vašu bebu. Dok će drugi možda morati dati bebi malo prostora. Nemojte se ustručavati zamoliti goste da izbjegavaju blizinu lica vaše bebe ili da ih ne drže ako vam to još nije ugodno. Neophodno je da se vi i vaš partner slažete s tim pravilima.

4. Nošenje maske:

Tijekom sezone gripe ili pandemije, razmislite o tome da svi koji drže vaše dijete nose masku kako biste smanjili rizik od izlaganja potencijalnim virusima.

Kao novopečeni roditelji, imate svako pravo postaviti granice i dati prednost dobrobiti svoje bebe iznad svega. Ne postoji univerzalni pristup dočeku posjetitelja nakon dolaska vašeg djeteta. I sasvim je u redu uzeti vremena i slijediti svoje instinkte. Zdravlje i udobnost vaše bebe uvijek bi trebali biti na prvom mjestu, a vi imate moć donošenja odluka koje su ispravne za vas i vašu obitelj.

POVEZANO: Novorođenče: što očekivati prvih nekoliko tjedana?