0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Beba nije imala stolicu nekoliko dana?

Beba nije imala stolicu nekoliko dana

Ako beba nije imala stolicu nekoliko dana to je sasvim normalno. Neke bebe imaju stolicu nakon svakog dojenja, a druge samo jednom tjedno. Djeca mlađa od šest mjeseci mogu pokazivati ​​neke znakove naprezanja prije nužde. To je zato što vaša beba uči koordinirati rad crijeva. To se ne smatra pokazateljem zatvora.

Razlike u stolici dojenih beba i beba hranjenih adaptiranim mlijekom

Tijekom prvih nekoliko dana, dojene bebe će imati česta pražnjenja crijeva zbog laksativnog učinka kolostruma u majčinom mlijeku. Da beba nije imala stolicu nekoliko dana uobičajeno je kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom kao i kod starije djece.

Dojenčad koja se hrane majčinim mlijekom: Bebe koje se doje obično imaju žućkastu do zlatnožutu stolicu. Stolica može biti rijetka i mekana do vodenasta. Kod dojenčadi koja se dobro hrane, stolica može biti učestala i može se pojaviti nakon svakog obroka ili čak više puta dnevno.

Dojenčad koja se hrane formulom: Bebe koje se hrane formulom obično imaju stolicu koja je malo tamnija i gušća u konzistenciji u usporedbi s dojenčadi koja se hrane majčinim mlijekom. Boja stolice može biti smeđa ili smeđe-žuta.

Važno

Važno je napomenuti da je varijacija u stolici kod beba normalna. Međutim, obratite pažnju na znakove kao što su krv u stolici, trajne promjene boje, konzistencije ili mirisa, te druge neobične simptome. Ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće promjene, uvijek se konzultirajte s pedijatrom kako biste dobili odgovarajuće savjete i procjenu. Trebali biste posjetiti svog liječnika ako primijetite krv ili velike količine sluzi u stolici i ako vaša beba nije imala stolicu u prvih 24-48 sati života.

POVEZANO: Adaptirano mlijeko: Što je dobro znati..