Mame

Surogat majka: Za ili protiv?

Surogat majka

Koncept surogat majke u našem društvu prisutan je dugi niz godina. Surogat majčinstvo može biti održiva opcija za pojedince ili parove koji su se suočili s izazovima u začeću. Ili iznošenju trudnoće ili kod žena koje same ne mogu roditi dijete. Prihvaćanjem surogat majčinstva otvaraju se vrata mogućnosti ispunjenja sna o djetetu za one koji to prirodno ne mogu.

Napredak u tehnologiji, promjena kulturnih perspektiva i rastući trend odgode roditeljstva, pridonio je značajnom porastu dogovora o surogat majčinstvu.

Tijekom posljednja dva desetljeća surogat majčinstvo se razvilo u rašireni globalni fenomen. Iako precizni podaci nisu lako dostupni, još 2012. procijenjeno je da se industrija surogat majčinstva procjenjuje na oko 6 milijardi dolara godišnje.

Ovaj izvanredan rast može se pripisati kombinaciji raznih čimbenika, uključujući dostupnost tehnika in vitro oplodnje (IVF). Kao i prihvatljiviji društveni pogled na surogat majčinstvo i pojedince ili parove koji kasnije u životu odlučuju osnovati svoje obitelji. Zajedno, ovi čimbenici potaknuli su značajno širenje prakse surogat majčinstva u cijelom svijetu. Međutim kao i sve, tako i surogat majčinstvo ima i pozitivne i negativne strane, pogledajmo obje.

Surogat majka kao potencijalno rješenje

U svakom od scenarija niže navedenih, surogat majka se predstavlja kao potencijalno rješenje. Nudeći mogućnost ispunjenja želje za roditeljstvom pred raznim reproduktivnim izazovima.

 • Ako žena ne može zatrudnjeti ili nositi trudnoću zbog čimbenika kao što su prethodna histerektomija, odsutnost dijela maternice, jajnika ili drugih problema genitalnog trakta.
 • Kada zdravstveno stanje žene predstavlja značajan rizik tijekom trudnoće, zbog čega nije sigurno za nju nositi dijete.
 • U slučaju istospolnog muškog para koji želi imati dijete korištenjem sperme oba partnera.
 • Kad samac želi imati dijete koristeći vlastitu spermu.
 • Ako žena, koja je imala pohranjene embrije, nažalost umre, a njezin muški partner namjerava iskoristiti te embrije da dobije dijete.

Koji su rizici i mogući problemi?

Surogat majčinstvo, kao i drugi postupci potpomognute oplodnje (ART), nosi specifične medicinske rizike koje treba uzeti u obzir.

Za dijete: Ako se prenese više embrija, povećava se vjerojatnost višestrukih rađanja. Višestruki porodi povezani su s prijevremenim porodom, niskom porođajnom težinom i potencijalnim zdravstvenim problemima za bebe.

Za davatelja jajnih stanica: Daju se lijekovi za neplodnost kako bi se stimulirali jajnici za proizvodnju više jajnih stanica. Iako rijetko, postoji mali rizik od sindroma hiperstimulacije jajnika (OHSS). OHSS može biti potencijalno ozbiljno stanje koje, u iznimno rijetkim slučajevima, može dovesti do krvnih ugrušaka, zatajenja bubrega, pa čak i smrti.

Za surogat majku: Trudnoća i porođaj uključuju inherentne rizike, uključujući razvoj gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog tlaka, potencijalno krvarenje i mogućnost carskog reza.

Ključno je biti svjestan ovih rizika i konzultirati se s medicinskim stručnjacima kako biste temeljito procijenili potencijalne komplikacije i donijeli informirane odluke u vezi s postupkom surogat majčinstva.

Surogat majka: prednosti

Surogat majčinstvo može imati mnoge pozitivne aspekte, ovisno o okolnostima i perspektivi pojedinaca koji se odluče za tu opciju. Kao što su:

 1. Mogućnost ostvarenja roditeljstva: Za parove ili pojedince koji se suočavaju s medicinskim ili biološkim poteškoćama koje im onemogućavaju da sami nose dijete, surogat majčinstvo može pružiti priliku za ostvarenje roditeljstva. To može biti izvor velike radosti i sreće za te ljude.
 2. Sigurnost i briga za dijete: Surogat majčinstvo omogućuje parovima da budu uključeni u proces trudnoće i brinu se za dijete od samog početka. Mogu pratiti trudnoću, biti prisutni na ultrazvucima, sudjelovati u medicinskim pregledima i biti tu za svoje dijete tijekom cijelog procesa.
 3. Veza s surogat majkom: Za neke parove ili pojedince, surogat majka može postati važna osoba u njihovom životu. Može se razviti posebna veza i zahvalnost prema surogat majci koja im pomaže ostvariti njihov san roditeljstva. Ova veza može biti izvor duboke zahvalnosti i međusobne podrške.
 4. Prilika za surogat majku da pomogne drugima: Surogat majke koje se odluče pomoći drugim ljudima ostvariti roditeljstvo mogu doživjeti zadovoljstvo i ispunjenje znajući da su pomogle u ostvarenju tuđih snova. To može biti izuzetno emotivno iskustvo i donijeti osjećaj dubokog zadovoljstva.

Važno je napomenuti da svaki slučaj surogat majčinstva ima svoje jedinstvene okolnosti i da je potrebno pažljivo razmotriti sve aspekte, kako pozitivne tako i negativne, prije donošenja odluke o surogat majčinstvu. Također je važno osigurati da su svi sudionici u procesu dobro informirani, pravno zaštićeni i emocionalno podržani.

Negativni aspekti surogat majčinstva

Surogat majčinstvo, u kojem druga žena nosi i rađa dijete za par ili pojedinca koji nije u mogućnosti nositi dijete, može imati i važne negativne aspekte. Važno je razumjeti da ovi aspekti nisu uvijek prisutni i da mogu varirati ovisno o konkretnim okolnostima i dogovorima između svih uključenih strana. Evo nekih potencijalnih negativnih aspekata surogat majčinstva:

 1. Etička i moralna pitanja: Surogat majčinstvo može izazvati brojna etička i moralna pitanja. Poput iskorištavanja ženskog tijela, trgovine ljudima ili prava djeteta na poznavanje svoje biološke majke. Ova pitanja su kompleksna i mogu izazvati duboke rasprave.
 2. Emocionalni i psihološki izazovi za sve uključene strane: Surogat majčinstvo može biti emocionalno izazovno za sve uključene strane. Surogat majka može se suočiti s osjećajem odvajanja od djeteta koje je nosila. A biološki roditelji mogu se suočiti s anksioznošću i strahom tijekom trudnoće i procesa surogat majčinstva. Također, postoje potencijalni izazovi za dijete koji se rađa iz surogat majčinstva. Posebno kad je riječ o pitanjima identiteta i pripadnosti.
 3. Pravni problemi: Pravna regulativa surogat majčinstva varira od zemlje do zemlje i ponekad može biti složena. Neusklađenost zakona ili pravna nesigurnost mogu stvoriti probleme i komplikacije za sve uključene strane. Uključujući prepoznavanje pravnog statusa surogat majke, bioloških roditelja i prava djeteta.
 4. Financijski troškovi: Surogat majčinstvo može biti izuzetno skupo. Uključujući troškove medicinskih postupaka, kompenzaciju surogat majke, pravne troškove, putovanja i ostale povezane troškove. Ovi financijski aspekti mogu biti prepreka za parove ili pojedince koji žele koristiti surogat majčinstvo.

Važno je napomenuti da iako surogat majčinstvo može donijeti radost, sreću i ostvariti snove za parove ili pojedince koji nisu u mogućnosti imati dijete na tradicionalan način. Ipak, važno je pažljivo razmotriti sve aspekte, uključujući i negativne. U svakom slučaju, prije poduzimanja ovakvog koraka potrebno je dobra razmisliti. Razgovarati s partnerom i stručnjacima kako biste bili sigurni u svoju odluku.

POVEZANO: Dojenje posvojene bebe i bebe rođene od surogat majke