Bebe Djeca

Veliki povratak drvenih igračaka: Nostalgične i kreativne, potiču dječju maštu i učenje

Lidl, drvene igračke, božićni darovi

Iako nikad zapravo nisu potpuno izašle iz mode, tradicionalne drvene igračke često ostaju u sjeni modernih gadgeta i bučnih, podražajnih igračaka, što je velika šteta budući da dokazano pomažu u razvoju socijalnih vještina te su izvrstan alat za učenje.

U današnje vrijeme često se može čuti kako djeca previše vremena provode ispred ekrana. Od video igrica, crtanih filmova i općenito gadgeta, djeci je dostupno sve. Utjecaj takvog načina odrastanja često je polemiziran pri čemu je i skovan relativno novi naziv, „ekranizam“ koji predstavlja ovisnost djece o ekranima. Posljedice prekomjernog izlaganja ekranima štetne su zbog toga što djeca imaju sindrom kratke pažnje, odnosno nemogućnost fokusiranja na jednu aktivnost, a tu su i veći izazovi usporavanja govorno-jezičnog razvoja, kao i razvoja kognitivnih funkcija mozga – mišljenja i pamćenja.

U istu kategoriju zasigurno se ne mogu smjestiti i visoko sofisticirane igračke za djecu koje pružaju niz različitih mogućnosti – od govora, hodanja i sl. No, činjenica jest da i takve igračke nikada ne mogu toliko potaknuti razvoj motoričkih sposobnosti kod djece, njihovu maštu ili kreativnost, kao što to mogu njihove drvene preteče. Naime, drvene igračke su se pokazale kao sjajan alat za učenje. Davne 1976. slavni dječji psiholog Lawrence Mestyanek dokazao je kako drvene igračke imaju edukativnu
svrhu i kako mogu biti od velike koristi pri razvoju motoričkih vještina, mašte, kreativnosti, ali i socijalne interakcije kod djece.

Naime, drvene igračke poput kućice za lutke ili onih koje simuliraju kuhinju, liječničku ordinaciju, školu idealne su za dijeljenje s drugom djecom, druženje i igru. Kvalitetne drvene igračke nastaju od prirodnog materijala što znači da ne sadrže nikakve štetne tvari te mogu trajati godinama. Za razliku od plastičnih verzija koje su štetne za okoliš, drvene igračke su i eco friendly budući da se mogu razgraditi.

Lidl, drvene igračke, božićni darovi
Promo

Neodoljivo nostalgične i izrazito kvalitetne drvene igračke trenutačno možete pronaći u Lidlu. Naime, Lidlove popularne drvene igračke posebne su zbog izvrsne kvalitete koju i dječje ruke mogu prepoznati. Izdržljive su i sigurne, a za njihovu izradu koristi se, između ostalog, drvo iz šuma nositelja FSC certifikata, što znači da se tim šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Također, u ponudi su i drvene igračke u Montessori stilu, prepoznatljive po specifičnim i didaktičkim materijalima koji djeci pomažu u stjecanju određenih znanja i vještina, a sve to uz zabavan rad i igru.

Bogata Lidlova ponuda edukativnih, zabavnih i drvenih igračaka za sve uzraste dostupna je od 9. studenoga u svim Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj. Početkom prosinca LIDL je obradovao svoje kupce i viješću o 30 posto popusta na odabrane igračke, a cjelokupni božićni katalog igračaka možete pogledati i u digitalnom letku na poveznici.

POVEZANI ČLANCI: Djeca uče kroz igru!