Bebe

Antibiotici i dojenje: Što sve treba znati bolesna mama?

Što znate o dojenju uz antibiotike? Bebe.hr portal

Iako sva medicinska stanja ne zahtijevaju antibiotike, ona poput infekcije uha ili sinusa jedna su od onih za koje je potrebno posegnuti baš za tom vrstom lijekova. Ako vam je propisan antibiotik tijekom dojenja, možda ćete biti zabrinuti jer niste sigurno hoće li lijek proći kroz majčino mlijeko? Antibiotici i dojenje – je li to sigurno za vaše dijete? Ako propisani antibiotik nije siguran, postoji li neka sigurnija alternativa? Sva ova pitanja mogu prouzrokovati hrpu stresa. To je potpuno razumljivo.

Je li moguće uzimati antibiotike dok dojite?

U većini slučajeva antibiotici su sigurni za majke koje doje i njihove bebe. Antibiotici su jedan od najčešćih lijekova koji se propisuju majkama i koji u određenoj mjeri prelaze u mlijeko. Prije svega, važno je imati na umu kako lijekovi općenito djeluju kada dojite. Prema riječima stručnjaka, većina lijekova koji se pojave u vašem krvotoku, bit će prisutna i u majčinom mlijeku. Međutim, količina u mlijeku obično je manja negoli količina u krvi i zbog toga ne predstavlja pravi rizik za većinu novorođenčadi. Ipak, treba znati da uvijek postoje iznimke i zato prije uzimanja određenog lijeka, treba obavijestiti i pedijatra.

U obzir treba uzimati i druge čimbenike, primjerice koliko je dijete staro. Izloženost antibioticima predstavljat će veći rizik za prerano rođenu djecu i novorođenčad, za razliku od starijih beba i male djece. Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji se ne smatra sigurnim za vaše dijete, morat ćete odlučiti koliko vam je zapravo važno da ga uzimate.

Koji su antibiotici sigurni?

Ovo se pitanje često razmatra ovisno o slučaju, dobi, težini i općem zdravlju djeteta, ali uvijek mora biti u dogovoru s pedijatrom vašeg djeteta i liječnikom koji vama propisuje lijek. Kad su u pitanju antibiotici i dojenje, američki stručnjaci sigurnim smatraju sljedeće medikamente:

  • penicilini, uključujući amoksicilin i ampicilin
  • cefalosporini, poput cefaleksina (Keflex)
  • flukonazol (Diflucan) – ovo nije antibiotik, već uobičajeni antimikrobni lijek koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija

Što ako uzimate lijek koji nije siguran za vrijeme dojenje?

Ako trebate uzimati lijekove koji nisu sigurni za vaše dijete, pokušajte se ne brinuti previše. Ponekad je uzimanje antibiotika važno za vaše zdravlje i ne biste trebali osjećati krivicu ako je to slučaj. Vaša beba prije svega treba zdravu mamu, zato i činite ono što će vas učiniti zdravom.

Ako ne možete dojiti dok uzimate antibiotik, redovito se izdajajte kako bi se i dalje moglo stvarati mlijeko. I naravno, pobrinite se da se vaše dijete hrani formulom dok čekate povratak na staro. Trebali biste biti u mogućnosti nastaviti dojenje nakon što se tijelo “očisti” od antibiotika. I kad antibiotici i dojenje postanu samo nešto ružnija prošlost i za vas, ali i za bebu.

POVEZANO: Zaraza klamidijom i utjecaj na mogućnost začeća