Bebe Djeca

Iskoristite šarenu jesen: Igre koje će zabaviti i roditelje i bebe

obiteljske aktivnosti

Foto: senivpetro, prostooleh, teksomolika/Freepik

Puna je boja, raznolikog lišća, okruglastih plodova, lokvica i zabave. To je jesen, najzanimljvije godišnje doba za obiteljsku igru. Iskoristite i ovu pred nama i stvorite najljepše uspomene koje će vam ostati za cijeli život. Što sve možete raditi?

Igre u zatvorenom

Napravite svoj plastelin, probudite osjetila! Za to vam je potrebno: jedna šalica brašna, jedna i pol šalica soli, tri žličice praška za pecivo, jedna žlica ulja, tri žličice cimeta, jedna šalica prokuhane vode, zatim još jedna šalica brašna. Sve pomiješajte i mijesite dok se ne sjedini u meko tijesto. Igrajte se i izrađujte oblike, a ako ga želite dulje čuvati, plastelin zamotajte u prozirnu foliju te zatvorite u plastičnu posudu.

Savjet više: Izradite oblike od plastelina i u njih utisnite izmrvljeno suho lišće raznih boja. Izgledat će jako zanimljivo.

igre u zatvorenom
igre u zatvorenom

Boce za maštanje – Uzmite malu plastičnu bocu, skinite joj naljepnice i etikete te ju napunite vodom (ne do vrha). Pođite u šetnju i putem skupite sve zanimljivo na što naiđete – lišće, plodove, kamenčiće. Sve te ‘darove jeseni’ ubacite u bočicu te dodajte šljokice i konfete. Bocu zatvorite, zalijepite snažnim ljepilom i pogledajte šareni lebdeći svijet koji ste sami stvorili.

Savjet više: Zajedno izmislite priču o plutajućim objektima. Zapišite je na papir, uslikajte se i zalijepite to u obiteljski foto album.

Slikanje jabukama – Prerežite jabuku na pola, pripremite boje za slikanje, umočite jabuke u razne boje i otisnite ih na papir. Ako je boja bez štetnih tvari nemate straha, vaša beba može uživati zamrljana od glave do pete.

Savjet više: Oslikajte božićne čestitke koje ćete poslati familiji.

Igre na otvorenom

Ulovite trenutak – Odjenite se u vunene kombinacije, ukrasite bebe trakicama za kosu ili kapicama. Skombinirajte slične ili iste odijevne kombinacije i pođite u park, šumu ili travnatu površinu prepunu šarenog lišća. Stvorite slike kakve gledate na društvenim mrežama. Jesen je idealna za fotografiranje.

Savjet više: Započnite tradiciju. Fotografirajte se svake godine u isto vrijeme, na istom mjestu. Promatrajte promjenu okoliša i vremena u istom periodu.

igre na otvorenom
igre na otvorenom

Kušajte jesen – Zaputite se na lokalnu tržnicu u potragu za jesenskim plodovima. Kestenje, buče, grožđe, narovi, kruške i jabuke… Sve su to plodovi koje nudi jesen. Ponudite ih i vi svojoj bebi. Ako dijete može jesti kašice, napravite ih zajedno. Neka beba rukom isproba teksturu svake namirnice, zgnječi, poliže, dotakne, pomiriše… Starija djeca mogu učiti kako se radi juha od buče, a kasnije je i pojesti.

Savjet više: Napravite ježiće od kestenja uz pomoć čačkalica i malo prehrambene boje. Ježiće na kraju igre možete ubaciti u pećnicu i napraviti grickalicu za gledanje crtića.