0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Kada djeca počnu govoriti?

kada bebe počinju govoriti

Kada djeca počinju govoriti – proces je to koji kreće od gugutanja pa sve do raspjevanih kombinacija samoglasnika i suglasnika. To verbalno eksperimentiranje vaše bebe može zvučati jednako ljupko koliko i besmisleno. Ali slušajte pažljivo i jednog ćete dana čuti: prvu pravu riječ.

S devet mjeseci vaša će beba vjerojatno početi nizati zvukove “ma-ma” i “ta-ta”, a da nužno ne zna što oni znače. Ali kada se ti zvukovi počnu pretvarati u riječi sa značenjem, to je prekretnica koja se čini kao magija.

POVEZANO: Kada beba počinje mahati?

Kada djeca počnu govoriti?

Većina beba može izgovoriti barem jednu ili dvije riječi do kraja svoje prve godine, ali vrijeme može znatno varirati od bebe do bebe. One počinju govoriti – to jest, pokušavaju se izraziti riječima sa značenjem – negdje između devet i 14 mjeseci. Iako sam početak upijanja kreće odmah nakon rođenja, uglavnom gledajući i slušajući vas i druge ljude.

Na primjer, eksperimenti pokazuju da bebe razumiju određene riječi — kao što su imena svakodnevnih predmeta — već sa šest mjeseci. A između petog i desetog mjeseca, većina beba je počela brbljati na način koji je vrlo sličan govoru. Međutim nedavno istraživanje pokazuje da približno 25 posto beba nije izgovorilo prve riječi do dobi od 12 mjeseci. Ali postoje smjernice za prepoznavanje djece za koja se čini da se razvijaju sporije nego što je normalno.

POVEZANO: Kako odgovoriti kada Vaša beba brblja?

Evo vremenskog prikaza koji je generalno primjenjiv kao odgovor na pitanje kada djeca počnu govoriti. No ne vrijede ista pravila za svako dijete pa ni ova. Pratite razvoj svojeg djeteta i vjerujte u njega!

Do kraja četvrtog mjeseca

Od rođenja, bebe slušaju riječi i zvukove svuda oko sebe i počinju razvrstavati njihova značenja, što je prvi korak u usvajanju jezika.  Sada će beba vjerojatno brbljati ili kopirati neke od zvukova koje je čula da ispuštate. Čak i plač može zvučati drugačije ovisno o tome što želi “poručiti”.

Do kraja šestog mjeseca

Do otprilike 6. mjeseca vaša beba shvaća ideju da zbrka zvukova koje čuje svaki dan uključuje pojedinačne riječi. Možda čak i razumije neke od njih, poput svog imena, imena drugih ljudi i poznatih predmeta. Ona također može proizvesti neke zvukove i sam može spojiti nekoliko samoglasnika dok brblja, kao što su “ah”, “eh” i “oh”. Mogu se pojaviti i suglasnici poput “m” i “b”.

Do kraja devetog mjeseca

Vaša beba počinje eksperimentirati s vlastitim zvukovima — uključujući neke impresivno duge, poput “ma-ma-ma-ma-ma-ma” i “ba-ba-ba-ba-ba-ba”.

POVEZANO: Ako dijete ne govori dovoljno, što možete očekivati odlaskom kod pedijatra?