0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kako znati dobiva li beba dovoljno na težini?

Dobiva li beba dovoljno na težini

U prvih nekoliko mjeseci života, roditelji uglavnom brižno prate dobiva li beba dovoljno na težini. I obično u tom periodu dobiva na težini prilično brzo. Međutim, taj tempo se može razlikovati od djeteta do djeteta.

Da biste znali je li beba dovoljno dobila na težini, možete pratiti nekoliko pokazatelja i promatrati njezin rast.

Pokazatelji dobiva li beba dovoljno na težini

Uobičajen rast u prvim mjesecima: U prvim tjednima života, novorođenčad obično gubi nešto na težini. Do 10% njihove porođajne težine smatra se normalnim. Međutim u periodu do dva tjedna života bebe bi se trebale vratiti na svoju porođajnu težinu. I početi dobivati na težini. Dojenčad se obično udvostručuje na težini do dobi od 4 do 6 mjeseci.

Praćenje mokrenja i pražnjenja crijeva: Bebe koje dobivaju dovoljno na težini imaju redovitu mokraću i stolicu. U prvim danima, beba bi trebala imati najmanje jednu mokru pelenu dnevno, a kasnije bi se to trebalo povećati na 6 do 8 mokrih pelena na dan. Što se tiče stolice, u prvih nekoliko tjedana, dojenčad može imati promjenjive obrasce pražnjenja crijeva, ali tijekom vremena stolica bi trebala postati redovita. POVEZANO: Stolica novorođenčadi i beba

Promatranje ponašanja bebe: Ako je beba zadovoljna, aktivna i energična, to može biti dobar znak da prima dovoljno hrane i da napreduje na težini.

Dojenje i hranjenje na bočicu: Ako dojite, provjerite je li beba dobro postavljena na dojku i pravilno sisa. Ako koristite bočicu, pazite na znakove sitosti, kao što su ispuštanje bočice, opuštanje mišića i zadovoljan izraz na licu bebe. Bebe obično trebaju jesti 8 do 12 puta na dan. POVEZANO: Dojenje: Što kada moje dijete ne želi prestati sisati?

Redovite kontrole težine: Pratite redovite preglede kod pedijatra kako biste pratili težinu bebe tijekom vremena. Pedijatar će koristiti standardne krivulje rasta za procjenu je li beba unutar normalnog raspona. Svaki put kada se vaša beba vaga, mjerenje treba zabilježiti u njezin osobni zdravstveni karton. Mogu postojati velike varijacije u brzini rasta dojenčadi. Precizno mjerenje i bilježenje težine, duljine i opsega vaše bebe pomoći će zdravstvenim radnicima da prate obrazac rasta vaše bebe.

Prosječne smjernice

Normalan raspon dobivanja na težini kod beba može varirati, ali uobičajena smjernica je da bebe obično dobivaju na težini u prosjeku između 115 i 225 grama tjedno u prvih nekoliko mjeseci života. To se obično prevodi u otprilike 500 do 900 grama mjesečno.

Evo približnih prosječnih mjesečnih stopa dobivanja na težini u prvih šest mjeseci:

  • Prvi mjesec: 500-900 grama
  • Drugi mjesec: 500-900 grama
  • Treći mjesec: 500-900 grama
  • Četvrti mjesec: 400-800 grama
  • Peti mjesec: 400-800 grama
  • Šesti mjesec: 400-800 grama

Važno je napomenuti da su ovo samo općenite smjernice i da pojedinačne bebe mogu imati različite stope dobivanja na težini. Neka djeca mogu dobivati više, a neka manje od prosječnih vrijednosti, i to može biti potpuno normalno. Pedijatar će pratiti rast vaše bebe i procijeniti je li njezina stopa dobivanja na težini prikladna za nju.

POVEZANO: Novorođenče: što očekivati prvih nekoliko tjedana?