0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Stolica novorođenčadi i beba

Stolica novorođenčadi i beba Bebe.hr portal

Stolica novorođenčadi i beba doista je dobar pokazatelj zdravlja vaše bebe. Što znači da ćete vjerojatno boje i dezene prljavih pelena vaše bebe.

 

Prvi izmet : Mekonij

Jeste li primijetili zelenkasto crni izmet kada ste prvi put mijenjali pelenu svom novorođenčetu? Ako da onda znate što je mekonij. Ljepljiva kakica nalik katranu koja je postupno punila crijeva vaše bebe tijekom njenog boravka u vašoj maternici.

Stolica novorođenčadi i beba

Prijelazna stolica

Prijelazna stolica dolazi nakon prva 24 sata, kada je sav mekonij prošao. Tamnozelenkasto žute boje je i ponekad “sjemenaste” teksture. A  povremeno može sadržavati sluz. U njima mogu čak biti i tragovi krvi, vjerojatno zbog toga što je vaša beba progutala dio vaše krvi tijekom poroda. Ali za svaki slučaj spremite sve pelene koje sadrže krv da ih pokažete medicinskoj sestri ili liječniku.

Nakon tri ili četiri dana prijelazne stolice, vrsta hrane koju vaša beba jede odredit će boju i konzistenciju njezinog izmeta. Iako se to može mijenjati iz dana u dan i od pražnjenja do pražnjenja crijeva.

 width=

Je li stolica vaše bebe normalna?

Što je normalno za dječju kakicu ovisi o tome dojite li ili hranite bebu adaptiranim mlijekom. Ako je vaša beba dojena, njezina će stolica često biti boje i konzistencije poput senfa. Ponekad vodenasta, a ponekad kašasta.

Ako je beba hranjena adaptiranim mlijekom, stolica će obično biti mekana, ali bolje oblikovana od dojene bebe. Boja stolice je od blijedožute do žućkasto smeđe, svijetlosmeđe ili smeđe zelene.

 

Što znači ako u stolici vaše bebe ima krvi?

Ako je vaša beba dojena, krv u njezinoj stolici može biti znak osjetljivosti ili alergije na nešto u vašoj prehrani. Vaš pedijatar može preporučiti da pokušate eliminirati potencijalno problematičnu hranu. Najčešće to su mliječni proizvodi, kikiriki, ili orašasti plodovi.

Ako je vaša beba hranjena adaptiranim mlijekom, krv u njezinoj stolici mogla bi ukazivati ​​na to da je alergična na mlijeko u svojoj adaptiranoj formuli. Iako je to puno rjeđe nego što većina ljudi vjeruje). Razgovarajte sa svojim liječnikom o zamjeni formula.

Povremeno se ne nalazi korelacija između hrane i alergijskih simptoma. U tom slučaju vaša beba može imati male pukotine ili pukotine u anusu koje su uzrokovale krvarenje.

Druga mogućnost: beba je možda progutala vašu krv ako su vam bradavice napukle. I ta krv može izaći u stolici. Praćenje vaše bebe od strane pedijatra trebalo bi dati odgovore.

Stolica novorođenčadi i beba doista je dobar pokazatelj zdravlja vaše bebe. Što znači da ćete vjerojatno boje i dezene prljavih pelena vaše bebe početi pomnije proučavati.

POVEZANO: https://www.bebe.hr/bebe/bebe-prvih-godinu-dana-sto-ih-veseli-i-zanima/