Bebe

Što učiniti kad beba kašlje? Savjeti i preporuke za roditelje

kašalj i viroze kod beba

Foto: Rawpixel/Freepik

Kada mala beba počne kašljati, to može izazvati zabrinutost kod roditelja. Kašalj kod beba često je bezopasan simptom, ali ponekad može ukazivati na nešto ozbiljnije. Kako postupiti kada vaša beba kašlje?

Kašalj je prirodna reakcija tijela koja pomaže čišćenje dišnih puteva od sluzi i iritanata. Kod beba, to može biti reakcija na različite stvari, uključujući prehladu, alergije, ili čak samo prisutnost suhog zraka u prostoriji. Postoji više vrsta kašlja, kao što su suhi kašalj, mokri kašalj, i kašalj koji zvuči poput lajanja. Svaki tip kašlja može ukazivati na različite uzroke. Ako je kašalj praćen groznicom, otežanim disanjem, plavetnilom oko usta, ili ako beba odbija jesti i piti, odmah se obratite liječniku. Također, posjet liječniku je potreban ako kašalj traje duže od tjedan dana.

Za suhi kašalj, osigurajte da zrak u prostoriji nije suviše suh koristeći ovlaživač zraka. Ako je kašalj mokar, pomognite bebi da se riješi sluzi laganim tapkanjem po leđima. Pobrinite se da vaša beba pije dovoljno tekućine, što je posebno važno ako ima povišenu temperaturu. Osim toga, osigurajte da beba ima dovoljno odmora. Nemojte davati lijekove protiv kašlja ili prehlade bebi bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, jer većina takvih lijekova nije sigurna za djecu mlađu od dvije godine.

Redovito pratite simptome i reakciju vaše bebe na tretmane. Bilježenje promjena u učestalosti i intenzitetu kašlja može biti korisno prilikom posjeta liječniku. Ako je kašalj uzrokovan alergijama, razgovarajte s liječnikom o najboljim načinima za ublažavanje simptoma. Održavanje čiste okoline i izbjegavanje izloženosti dimu cigareta i drugim iritantima može pomoći u prevenciji kašlja. Informirajte se o simptomima i mogućim stanjima koja bi mogla uzrokovati kašalj kod beba kako biste mogli brzo reagirati ako je potrebno.

Bitno je zapamtiti da je kašalj kod beba često samo prolazni simptom, ali uvijek je bolje biti na oprezu i konzultirati se s liječnikom ako imate bilo kakve sumnje ili brige.

Povezani članci: Viroze kod djece