Bebe Djeca

Kreativne ideje za blagdansku zabavu kod kuće

Blagdanske radosti

Blagdansko razdoblje često donosi promjene u rasporedu škole i vrtića, ostavljajući roditelje pred golemim izazovom – kako zabaviti djecu kod kuće, a da dobiju istu količinu veselja, edukacije i različitih podražaja kakve dobiju u institucionalnoj naobrazbi. Ne trudite se, ne možete i ne trebate kopirati vrtiće, škole i njihove kurikulume, blagdanska zabava mora biti posve drugog karaktera nego kod kuće. Osmislite program za tjedan-dva unaprijed i držite se njega. Program može uključiti sljedeće stavke:

1. Blagdansko ukrašavanje

Potaknite dječju kreativnost organiziranjem radionice za izrađivanje ukrasa i darova. Izrada kuglica i oblika za bor, božićnih čestitki ili stvaranje vlastitih ukrasnih figura od gline mogu biti zabavne aktivnosti u kojima će djeca uživati. Također možete raditi i posude ili tanjure od gline pa u njih utiskivati grančice bora, potom ih pofarbati, a onda sve skupa i prelakirati. Kad tanjur bude gotov poklonite ga dragoj osobi kao servirni tanjurić za božićne kolače.

2. Kuhanje i pečenje

Uključite djecu u pripremu blagdanskih poslastica. Pečenje i ukrašavanje kolača, izrada keksa u obliku zvijezda može postati obiteljski ritual. Osim što će uživati u ukusnim rezultatima, ova aktivnost razvija i vještine kuhanja.

3. Čitanje božićnih priča

Pregledajte knjižnicu ili online izvore za božićne priče prilagođene dobi vašeg djeteta. Čitanje priča može stvoriti ugodno blagdansko ozračje i potaknuti ljubav prema knjigama kod djece.

4. Filmski Maraton

Organizirajte obiteljski filmski maraton s blagdanskim filmovima i crtićima. Stvaranje posebnog vremena za gledanje filmova s blagdanskom tematikom i posebnim ugođajem, može postati obiteljska tradicija.

5. Zimske aktivnosti

Ako je vrijeme dobro i suho, provodite ga vani. Klizanje, izrada anđela u snijegu, sanjkanje pa i vožnja biciklom aktivnosti su koje mogu donijeti radost uz boravak na svježem zraku.

7. Posjete blagdanskim događanjima

Predstave o Djede Božićnjaku, radionice i koncerti mogu dodati dozu blagdanske zabave na već uzavrelu atmosferu. Ove godine Advent nas čeka u nekoliko gradova – Zagreb, Šibenik, Zadar, Split… ne zaboravite ga obići i uživati u ambijentu. Postoji i cijela lista besplatnih događanja kroz prosinac, provjerite koliko štokošta prije nego krenete u šetnju.

8. Igre u zatvorenom

Slaganje slagalice, igranje društvenih igara ili čak izrada vlastitih igara može okupiti i nasmijati cijelu obitelj. Možetr napraviti scenografiju i osmisliti ili uvježbati poznatu priču i predstavu za ukućane.

9. Druženje s drugima (online ili uživo)

Organizirajte virtualne susrete s prijateljima ili obitelji. Za one susrete uživo iskoristite aktivnosti s ove liste, a familiji i prijateljima iz drugih gradova održite video koncert i pozovite ih da se priključe.

10. Dopustite djeci da budu djeca!

Najvažnije od svega, dopustite djeci da budu kreativna i samostalna. Pružite im slobodu da istraže svoje interese i stvaraju vlastite blagdanske uspomene. Zabava kod kuće tijekom blagdana može biti jednostavna i svestrana. Ne moraju učiti niti se baviti stvarima koje ih u tom raspoloženju naprosto ne zanimaju. Koristite ove ideje kao polazišnu točku i prilagodite ih prema interesima vaše djece kako biste stvorili nezaboravno blagdansko iskustvo.

POVEZANI ČLANAK: Božićno fotografiranje