Novorođenčad

Zašto tijekom dojenja mlijeko curi iz obje dojke?

dojenje

Pitanje zašto majke tijekom dojenja često ispuštaju mlijeko iz obje dojke zanimljivo je, i znanstveno utemeljeno. Ova pojava (jako je poželjna za dojenje, a najizraženija je ujutro – kad su dojke pune, a proizvodnja mlijeka na vrhuncu. Naime, zbog refleksa otpuštanja mlijeka, poznatog kao “let-down” refleks, dok beba jede na jednoj, mlijeko će teći na obje strane.

Ovaj refleks je odgovoran za oslobađanje mlijeka iz mliječnih lobula (mliječnih žlijezda) prema bradavici. Kada se beba počne hraniti ili kada majka pomisli na svoje dijete, osjeti djetetov miris ili čuje djetetov plač, tijelo oslobađa hormon oksitocin. Oksitocin potom potiče kontrakcije u mliječnim lobulima dojke, što dovodi do izbacivanja mlijeka. Ako beba u tom trenutku ne sisa s te dojke, mlijeko svejedno može procuriti ili čak špricati.

Anatomija dojke
macrovector/Freepik

U prvim tjednima dojenja, refleks otpuštanja mlijeka se prilagođava na stimulaciju sisanja bebe. Dok se refleks prilagođava, određeni osjećaji i čak misli mogu potaknuti otpuštanje mlijeka i uzrokovati curenje. To uključuje slušanje plača bebe, razmišljanje o bebi, osjećaj mirisa bebe ili sjedenje na mjestu gdje se obično doji.

Da bi se nosile s curenjem mlijeka, majke mogu koristiti jastučiće za dojenje unutar grudnjaka kako bi upile mlijeko. Također, korisno je redovito dojiti kako bi se izbjeglo prekomjerno punjenje dojki. Ako su dojke pune, ali beba nije spremna za hranjenje, može pomoći “pumpati do ugode”, što znači ispumpati dovoljno mlijeka da dojke postanu mekše i udobnije, ali ne toliko da se potiče proizvodnja više mlijeka.

U većini slučajeva, curenje mlijeka postaje manje često kako majka i dijete uspostavljaju ritam dojenja, obično unutar prvih šest do deset tjedana. Prekomjerno curenje mlijeka može biti znak prekomjerne proizvodnje mlijeka, što se može riješiti češćim dojenjem ili laganim ispumpavanjem mlijeka.

Najednostavije je skpljati mlijeko izdajalicama-skupljačicama, koje koristeći negativni tlak prijanjaju uz kožu i naprosto skupljaju i još više “dozivaju” vaše mlijeko. Korištenjem skupljačice mlijeka uštedjet ćete si na vremenu za izdajanje, jer je moguće da tijekom dojenja skupite i do 90 ml. Što za jako malu bebu može biti i jedan cijeli obrok.