Je li normalno da novorođenče ima otečene grudi i/ili mu curi mlijeko?

17/09/2022

Potpuno je normalno da novorođenče ima otečene grudi ili kvržice ispod bradavice. Sve to je bezopasno i događa se kao posljedica majčinih hormonskih valova. Isti hormoni koji uzrokuju oticanje majčinih grudi i stimulaciju mliječnih žlijezda mogu isto učiniti i s bebinim grudima.  

 

Koliko dugo traje otečenost i curenje mlijeka iz grudi bebe?

Do trećeg dana nakon rođenja, može se vidjeti da novorođenče ima otečene grudi. I to je moguće i kod novorođenih dječaka i djevojčica. Takvo oticanje u novorođenčadi ne traje dugo, ali je česta briga novopečenih roditelja.

I proizvodnja mlijeka i povećano tkivo dojke zacijelit će bez ikakvog liječenja tijekom prvih tjedana života. Otečene grudi trebale bi nestati do drugog tjedna nakon poroda jer hormoni napuštaju tijelo novorođenčeta.

Također i istjecanje tekućine iz djetetovih bradavica, što se zove vještičje mlijeko, najčešće nestaje unutar 2 tjedna.

Novorođene djevojčice također mogu imati privremene promjene u vaginalnom području.

  • Stidne usne mogu izgledati natečeno kao rezultat izloženosti estrogenu.
  • Može se pojaviti bijeli iscjedak ili doći do malog krvarenja iz vagine.

Ove promjene su uobičajene i trebale bi polako nestati tijekom prva 2 mjeseca života.

 

Savjeti za zabrinute roditelje

novorođenče ima otečene grudi

 

Ponekad pretjerano zabrinuti roditelji dodiruju i štipaju grudi toliko da se to područje iritira. Međutim NEMOJTE stiskati ili masirati grudi novorođenčeta jer to može uzrokovati infekciju ispod kože (apsces).

 

Kada posjetiti liječnika?

U rijetkim slučajevima kada dojke izgledaju zaraženo (natečene, crvene, osjetljive ili imaju iscjedak) i beba ima temperaturu, potrebno je ići pedijatru i provjeriti je li došlo do infekcije. 

POVEZANO: Uobičajeni osip kod novorođenčadi

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr