Bebe Novorođenčad

Razvoj osjetila kod novorođenčadi i kako ih poticati!

osjetila kod novorođenčadi

Razvoj osjetila kod novorođenčadi je jedan od najvažnijih procesa u ranoj dječjoj dobi. Novorođenčad dolaze na svijet s osjetilnim sustavom koji se brzo razvija i omogućuje im da istražuju i upoznaju svijet oko sebe. Upravo u ovom ključnom razdoblju, potrebno je osigurati poticajno okruženje kako bi se razvoj osjetila odvijao na optimalan način. POVEZANO: Novorođenče: što očekivati prvih nekoliko tjedana?

Razvoj osjetila kod novorođenčadi i kako ih poticati

  1. Vid: Novorođenčad ima ograničenu sposobnost vida u prvim tjednima života, ali se brzo razvija. Važno je pružiti dovoljno svjetlosti i šarenih vizualnih stimulansa, kao što su igračke s kontrastnim bojama. Također, bliska interakcija s roditeljima, pogotovo tijekom dojenja ili hranjenja na bočicu. S obzirom da ona potiče razvoj vida jer bebe vole promatrati lica i mimiku svojih skrbnika. POVEZANO: Koji znakovi pokazuju na probleme kod novorođenčadi?
  2. Sluh: Sluh je jedan od prvih osjetila koje se razvija kod novorođenčadi. Djeca vole slušati glasove, pjesme i umirujuće zvukove. Pjevušenje i nježno razgovaranje s bebom potiče razvoj sluha. Također, možete koristiti zvučne igračke s umirujućim zvukovima ili glazbom kako biste ohrabrili njihov interes za zvukove okoline.
  3. Dodir: Dodir je ključan za emocionalni i fizički razvoj novorođenčadi. Kroz nježno mazanje, grljenje i nošenje, beba razvija osjećaj bliskosti i sigurnosti. Igranje s različitim teksturama, poput mekih tkanina ili igračaka pomaže u poticanju razvoja osjetila dodira. POVEZANO: Bebe od 0 do 6 mjeseci: Vrste igri i igrački
  4. Njuh: Novorođenčad ima razvijen osjet njuha i reagirat će na mirise iz okoline. Poticanje ovog osjeta može se postići kroz korištenje mirisnih igračaka, eteričnih ulja s umirujućim mirisima ili jednostavno kroz miris majčine kože, što povećava osjećaj povezanosti.
  5. Kretanje: Poticanje razvoja osjetila kod novorođenčadi uključuje i poticanje kretanja. Dijete može istraživati okolinu putem svojih osjetila, a kretanje je ključno za njihov emocionalni, fizički i kognitivni razvoj. Dijete možete staviti na podlogu s igračkama i pomoći im da se okreću kako bi razvili motoričke vještine.

Važno je napomenuti da svako dijete ima svoj jedinstveni ritam razvoja osjetila, stoga je važno pratiti djetetov napredak i omogućiti mu poticajno okruženje prilagođeno njihovim potrebama. Roditelji i skrbnici imaju ključnu ulogu u poticanju razvoja osjetila pružanjem ljubavi, pažnje i poticajnog okruženja kako bi novorođenčad imala najbolje moguće šanse za zdrav i uspješan razvoj.

POVEZANO: Što kada drugi žele držati, nositi i maziti vaše novorođenče?