25 do 40 tjedana Bebe Novorođenčad Savjeti i njega Trudnice

Ožiljci od carskog reza: Kako izgledaju, koliko su veliki i što još trebate znati

Ožiljci od carskog reza: Kako izgledaju

Ožiljci od carskog reza prisutni su na milijunima žena u cijelom svijetu s obzirom da se procjenjuje da oko trećine žena donese dijete na svijet ovom metodom svake godine. Dobra vijest je da većina ožiljaka od carskog reza zacijeli u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci. I da je briga nakon reza uglavnom minimalna.

Ako razmišljate o carskom rezu ili postoji velika vjerojatnost da ćete ga imati donosimo što možete očekivati ​​o tome kako će ožiljci od carskog reza izgledati nakon zahvata.

Postoje okomiti i vodoravni carski rezovi iako se većina odnosi na vodoravni odnosno “bikini rez”. Dok se okomiti koriste više u ekstremnim hitnim slučajevima.

 

Kako izgledaju ožiljci od carskog reza?

Budući da se obično rade ispod stidnih dlačica, postoji mogućnost da uopće nećete vidjeti svoj ožiljak. Prvih nekoliko mjeseci izgledat će crveno ili ružičasto. Međutim kasnije izblijedi u blijedu, ravnu, tanku liniju. Naravno, neki ožiljci mogu izgledati veći, deblji ili izdignutiji od drugih; međutim, rijetko su vrlo očiti. Uglavnom nije vidljiv kada se nosi bikini.

 

 

Ožiljci od carskog reza

 

Koliko je velik rez?

Ožiljci carskog reza iznenađujuće su mali. U većini slučajeva bebina glava prođe kroz kožni rez od 10 do 15 cm napravljen vodoravno odmah ispod stidnih dlaka. Trbušni mišići se pomaknu u stranu (ne prerežu) i također se napravi vodoravni rez na maternici. Međutim, u rijetkim slučajevima kao što smo već naveli liječnici naprave okomiti rez ispod majčinog pupka do stidne kosti. To naravno rezultira većim ožiljkom.

 width=

Briga za ožiljak nakon carskog reza

Prije nego što budete otpušteni iz bolnice, ovisno o vašem osiguranju i specifičnostima poroda, Vaš će liječnik ukloniti spajalice s vašeg reza. A ako ste imali šavove, oni će se sami rastvoriti.

U prva dva tjedna dok je vaš ožiljak svjež dobit ćete upute da ne podižete ništa teže od bebe kako ne biste ometali proces zacjeljivanja. Za to vrijeme možete se slobodno tuširati blagim sapunom bez ribanja područja.  Ali trebali biste izbjegavati uranjanje ožiljka u kadu ili bazen tijekom prvih dana. U ovom trenutku vaš će ožiljak vjerojatno biti natečen, a područje oko njega ružičasto.

Vaš ožiljak od carskog reza bit će prekriven proizvodom nalik na papirnatu traku. Ona će sama otpasti za otprilike tjedan dana; ne petljajte se s njima prije toga. Drže tvoju ranu zatvorenom i čistom.

 

Što je bitno za znati?

U prvih nekoliko tjedana nakon zahvata možete osjetiti bol, krvarenje, utrnulost i grčeve. Također možete imati svrbež ožiljka od carskog reza, ali oduprite se porivu da počešete ranu koja zacjeljuje. 

Ako primijetite jako krvarenje iz mjesta reza, pocrvenjele rubove, pojačanu bol u ožiljku carskog reza ili imate temperaturu, odmah nazovite svog liječnika jer to mogu biti znakovi infekcije.

POVEZANO: Izračun termina poroda