0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Rast kose kod beba

Rast kose kod beba

Rast kose kod beba uvelike se razlikuje tako da se ne morate uplašiti ako je dijete vaše prijateljice rođeno s „bujnom grivom“, dok je vaša beba potpuno ćelava. Dok su neke bebe blagoslovljene savršeno oblikovanim uvojcima od rođenja, mnoge započinju s neobičnim frizurama. Kao što su šiljaste irokeze, zakrpe s čupercima ili preslatki mali češljići Homera Simpsona.

Međutim, nema potrebe za brigom ili previše vezivanjem za trenutnu frizuru vaše bebe jer je kosa novorođenčeta često privremena. Evo detaljnijeg pogleda na to kako kosa vaše bebe može rasti i mijenjati se, zajedno sa savjetima o njezi njihovih dragocjenih pramenova. POVEZANO: Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite

Rast kose kod beba često je nepredvidljiv

Nemoguće je predvidjeti kako će izgledati kosa vaše bebe ili koliko će je imati. Neke se bebe rađaju s bujnom grivom, dok druge imaju potpuno ćelavu glavu. Obje situacije su savršeno normalne, a i sve između također. Čak i ako se vaša beba rodi s malo ili bez kose, temelj za budući rast već je postavljen. Folikuli dlake počinju se razvijati oko 14. ili 15. tjedna trudnoće, postavljajući pozornicu za pojavu budućih pramenova. Međutim, nemojte odmah očekivati punu kosu. Većina novorođenčadi ima vrlo malo dlake pri rođenju. A rijetki pramenovi koji se pojave u prvim tjednima i mjesecima mogu ispasti do starosti od oko 2 do 3 mjeseca.

Što se tiče vremena kada će vaša beba imati trajnu kosu, to je misterij koji se razlikuje od djeteta do djeteta. Neke bebe razviju lijepu kosu do 6 mjeseci, dok druge možda neće vidjeti značajan rast nekoliko godina. Važno je napomenuti da rana prorijeđenost kose ne znači nužno i tanku kosu na duge staze.

Njega kose vašeg novorođenčeta, bilo da ima gustu kosu ili samo nekoliko pramenova, zahtijeva nježno rukovanje. Nema potrebe da bebi svakodnevno perete kosu; dovoljno je brzo šamponiranje nekoliko puta tjedno tijekom kupanja. Prilikom pranja budite nježni s njihovim vlasištem kako biste izbjegli stres folikula dlake ili uzrokovali lomljenje. POVEZANO: Njega dječje kose – pranje kose bez suza

Odlučite se za četku s mekim vlaknima ili češalj sa širokim zupcima kako biste spriječili petljanje i smanjili čupanje kose. Izbjegavajte korištenje traka za glavu ili stiliziranje koje se previše steže jer može oštetiti njihove osjetljive pramenove. Ako je vašoj bebi potrebno podšišavanje radi urednosti, odaberite vrijeme kada je dijete dobro odmoreno i nahranjeno i osigurajte igračke za odvraćanje pažnje.

Bez obzira na to ostane li vaša beba ćelava neko vrijeme ili ima bujnu grivu od samog početka, imajte na umu da će se stanje njezine kose s vremenom promijeniti. U međuvremenu obasipajte tu preslatku glavicu poljupcima i snimite puno slika.

POVEZANO: Vaše dijete mrzi šišanje? Donosimo savjete kako olakšati proceduru