0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Rast noktiju kod beba

rast noktiju kod beba

Rast noktiju kod beba zapravo započinje vrlo rano, još u majčinoj utrobi, pa već oko 20. tjedna možete jasno vidjeti nokte na rukama i nogama. U tom su trenutku mekani i prozirni, slični koži fetusa. Nokti će očvrsnuti i zadebljati tijekom trećeg tromjesečja, iako će pri rođenju još uvijek biti prilično mekani i fleksibilni u usporedbi s noktima starije djece.

Može izgledati kao da nokti na rukama i nogama počinju rasti tamo gdje počinje djetetova kutikula u obliku slova U, ali ispod površine se događa još nešto. Nokti počinju u korijenu nokta, skriveni ispod kožice. Kada stanice u korijenu nokta rastu, nove stanice nokta istiskuju stare stanice. Ove stare stanice se spljošte i otvrdnu zahvaljujući keratinu, proteinu kojeg proizvode. Ležište nokta nalazi se na vrhu sićušnih krvnih žila koje ga hrane i daju noktima ružičastu boju. Nokti vaše bebe rastu sporo – zapravo, svaki mjesec narastu oko 2,5 milimetara. To znači da može proći od 3 do 6 mjeseci da se nokat potpuno izraste.

POVEZANO: Pidžame za bebe: Kakva bi trebala biti noćna odjeća moje bebe?

Rast noktiju kod beba i njihov neobičan oblik

Novorođenčad često ima neravne, iznenađujuće duge, tanke nokte koji se lako savijaju. Neposredno nakon rođenja često su već toliko dugački (i slabi) da se previjaju preko vrhova prstiju. U roku od nekoliko dana, dječji nokti će se početi trgati vodoravno na vrhu prsta, ostavljajući jedva pričvršćene, lepršave komadiće nokta. Kada se to dogodi, možete ih nježno ukloniti rašpicom za nokte za bebe ili škaricama za nokte. Rukavice za bebe također mogu pomoći u zaštiti nježnih noktiju vašeg djeteta te istovremeno njihovog lice od slučajnog grebanja.

Nokti novorođenčeta također su često nepravilnog oblika ili imaju udubine. Neka udubljenja nastaju jednostavno zbog toga što su nokti na rukama i nogama mekani i tanki. Zbog toga nokti bebe, osobito veliki nokti na stopalima, mogu izgledati poput žlice. Ipak, nemojte biti pretjerano zabrinuti zbog toga. Jedno je istraživanje pokazalo da gotovo 1 od 3 dojenčadi ima žličaste nokte. Obično se nokti bebe spljošte kako dijete raste.

POVEZANO: Namirnice koje nisu prikladne za bebe!