6-12 mjeseci Bebe

Razveselite bebu masažom

Razveselite bebu masažom Bebe.hr portal

Kao što većina odraslih voli opustiti se i uživati u ugodnoj masaži jednako tako i mališani uživaju u ugodnom dodiru. Nježna masaža, pogotovo nakon kupanja, bit će veliko zadovoljstvo za vašu bebu ali i vas kad vidite njenu sreću. Masaža pospješuje da se beba dobro osjeća, potiče povezivanje između majke i djeteta, a uz to pozitivno utječe i na probavu, cirkulaciju i imunološki sustav. Gotovo ne postoji nešto što možete krivo napraviti dok god koristite nježne dodire i pokrete.

 width=

Prije nego krenete s masažom svog malog zlata valja poduzeti određene mjere:

  • Temperatura u sobi mora biti između 22 i 24 ºC.
  • Operite ruke i skinite veliki nakit. Pobrinite se da su vam nokti glatko podrezani kako ne biste ogrebali nježnu bebinu kožu.
  • Prije masaže uzmite malu količinu ulja specijaliziranog za njegu osjetljive bebine kože.
  • Pratite reakcije Vaše bebe. Stanite ako bebi masaža nije ugodna.
  • Ponavljajte sve pokrete po tri puta. Masirajte polako, ravnomjernim, nježnim pokretima u istom ritmu.

 

Kako masirati bebu?

Masirate li svoju bebu po prvi put sljedeće detaljnje i lagane upute mogli bi vam pomoći.

 

Započnite masažu od glave i lica

Nježno dodirujte vašu bebu po glavi. Podvucite prste pod glavu i nastavite masirati. Postavite ruke na sredinu čela te mičite prste prema sljepoočicama.

 

Koncentrirajte se na smirene, nježne i ravnomjerne pokrete

Radite velike kružne pokrete prstima oko očiju. Pogladite nos i obraze, nježno masirajući prema ušima i oko njih. Zatim radite krugove oko usta. Nastavite od brade prema vratu.

 width=

Sljedeće na redu su ruke

Dodirujte ruke nježno trljajući mišiće na rukama. Završite masažu tako da primite ruke iznad zgloba i nježno ih povučete prema dolje.

 

Temeljito izmasirajte podlaktice i dlanove

Čvrsto držite bebinu podlakticu jednom rukom i masirajte svaki prstić posebno. Masirajte dlan nježno ga trljajući.

 

Prijeđite na prsa

Počevši s prsnom kosti, pratite liniju rebara. Masirajte prsne mišiće. Masirajte područje ispod rebara od sredine na stranu. Koristite duge, ukrižane kružne pokrete.

 width=

Olakšanje za grčeve u trbuhu

Zatim bebi izmasirajte trbuh. Koristite ravnomjerne kružne pokrete u smjeru kazaljke na satu. To pomaže kad bebe imaju grčeve.

Počevši od trbuha, radite pokrete preko kukova prema bedrima i donjem dijelu nogu, sve do vrška prstiju na stopalima. Potom izmasirajte mišiće nogu. Zatim, kao u igri, pritisnite noge prema trbuhu i pomičite ih kao da beba vozi bicikl.

 

Veliki užitak za mala stopala

Uzmite jedno stopalo u ruke i masirajte mišiće na tabanima koristeći male kružne pokrete. Nakon toga istrljajte svaki prstić na stopalima.

 width=

Vrijeme je za sve-u-jednom masažu

Gladite svoju bebu od glave do pete jednim dugim pokretom, a zatim ponovite to od ramena do vrška prstiju. S tim ste završili masažu prednjeg dijela tijela.

 

Ne zaboravite leđa i guzu

Oprezno okrenite bebu. Krenite od ramena i ruku prema vršcima prstiju. Pratite mišiće lijevo i desno od kralježnice sve do guze. Zatim masirajte mišiće guze prstima. Nakon toga gladite noge od kukova do prstiju na stopalima.

 

Rezultat: savršena opuštenost za dobar san

Dok završavate masažu, vaša beba je možda već i zaspala. Sad je idealno vrijeme da se i vi malo opustite i odmorite.