1. godina Djeca

Trenuci samo za mamu

Trenuci samo za mamu Bebe.hr portal

Odmah na početku želimo razjasniti jednu stvar: nemojte se osjećati krivo ako želite koju minutu samo za sebe, daleko od pelena, plača, presvlačenja, hranjenja….To je savršeno normalno! Mnoge se mame osjećaju loše kada im se javi želja da malo vremena provedu bez djece. Ali da li je uopće čudno što želite malo svog vremena? tijekom dana cijelo vaše vrijeme je posvećeno samo bebi:: hranite je, kupate, igrate se, nosite je i ljuljate i, naravno, volite je.

Roditelji su poznati po tome da vlastite želje i potrebe žrtvuju za svoju djecu, što nije uvijek najbolja ideja. Studije su pokazale da su mame koje uzmu malo vremena za sebe smirenije, bolje sagledavaju situacije i emocionalno su i mentalno sposobnije od mama koje dopuste da ih roditeljstvo apsolutno obuzme i nadvlada. Nema ništa lošega u tome ako priznate da se trebate odmaknuti od svoje bebe, opustiti se i napuniti baterije, jer vas to može učiniti samo boljom mamom, a samim tim i vašu bebu sretnijom.

 width=

Izdvojite vrijeme samo za sebe

Iskoristite vrijeme za spavanje

Spavajte kad spava i vaša beba jer je to idealna prilika za odmor. Ako ipak želite ostati budni, provedite to vrijeme radeći nešto što biste teško uspjeli kada je beba budna, poput kupanja, čitanja, pregledavanja e-maila ili bilo čega drugoga što vas veseli.

 width=

Niste loša majka ako ne kuhate uvijek

Ako naručite dostavu i tako spriječite provesti vrijeme satima u kuhinji i još toliko vremena iskoristiti za čišćenje kuhinje nakon hoće li biti smak svijeta? Ipak mislimo da ne. Ne potičemo stalno naručivanje gotove hrane iz restorana ali niste loša majka ako vam se katkad ipak ne da kuhati.

Čišćenje kuće može pričekati

Uz stalnu brigu oko bebe ponekad je teško držati dom potpuno čistim. Nemojte se osjećati loše ako baš danas niste stigli obrisati prašinu, očistiti kuhinju ili oprati odjeću. Vaš partner će moći još par dana izdržati bez svoje najdraže košulje.

 width=

Zaposlite tetu čuvateljicu

Budući da je svakoj mami teško ostaviti dijete u rukama strane osobe, probajte s nekim kome stvarno vjerujete. Najvjerojatnije ćete doći do zaključka (i to ubrzo) da su ti dragocjeni trenutci slobode vrijedni brige.

Budite aktivni

Izađite iz kuće i aktivirajte se! Upišite se na satove joge ili pilatesa koji mogu pomoći u dodatnom opuštanju. Ako niste sportski tip predlažemo upis u školu stranih jezika, osim što ćete proširiti svoje vidike, obnoviti znanje i upoznati nove ljude imat ćete razloga izaći iz kuće.

 width=

Ne zaboravite na mentalni odmor

Ako teško pronalazite vremena za fizički odmor, pokušajte naći vrijeme za mentalni. Iskoristite vrijeme koje beba provodi u krevetiću ili ljuljačci i posegnite za stranicom knjige ili najdražeg časopisa.

Uživajte u miru

Kada postane roditelji jedna od najdražih riječi postane mir. Cijenite svaki trenutak mira i tišine dok vaš mališan spava i iskoristite ga za sebe. Kada dijete zaspi uvečer, možete se izvaliti na kauč i ništa ne raditi osim uživati u tišini tridesetak minuta. Nemojte čistiti, raditi, telefonirati, jednostavno uživajte u punjenju baterija za sljedeći dan. Ako ste ranoranilac, možete to isto napraviti, samo iz drugog smjera. Namjestite budilicu da zvoni trideset minuta ranije i uživajte u šalici vruće kave prije početka dana. U svakom slučaju, uživanje u miru i tišini kod kuće dok djeca spavaju izvrstan je način da ugrabite nešto vremena za sebe.