Što je atopijski dermatitis (ekcem)?

31/05/2022

Atopijski dermatitis (ekcem) je kožna bolest, uobičajena kod djece, ali se može javiti i kasnije. Dugotrajna je i sklona povremenom razbuktavanju. Može ga također pratiti astma ili peludna groznica. Također zna biti vrlo neugodna za djecu.

Koji su simptomi?

Iako se znakovi i simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe, sljedeći su opći znakovi da možda imate ekcem.

  • Suha koža,
  • Crvene mrlje
  • Svrab, osobito noću,
  • Male kvržice, koje mogu ispuštati tekućinu i pojavljivati ​​se korica kada se ogrebe
  • Zadebljana, ispucala, ljuskava koža

atopijski dermatitis

Područja koja zahvaća atopijski dermatitis

Osobito često pojavljuje se na rukama, unutar pregiba laktova i koljena, na stopalima i gležnjevima, zapešćima, gornjem dijelu prsa i vratu, te kapcima, a kod dojenčadi, licu i tjemenu.

 

Tko najčešće obolijeva?

 

atopijski dermatitis

 

Obično zahvaća djecu i odrasle koji su skloni peludnoj groznici, astmi i alergijama na hranu.

Atopijski dermatitis obično počinje u dojenačkoj dobi i pogađa do 20% djece. Otprilike 80% oboljele djece razvije ga prije dobi od 6 godina. Iako sve dobi mogu biti zahvaćene. Može se smiriti u kasnom djetinjstvu i adolescenciji.

Između dobi od dvije godine i puberteta, atopijski dermatitis obično se pojavljuje kao mrlje suhe, crvene kože sklone svrbežu na vratu, zapešćima, stražnjoj strani koljena, pregibima laktova, između stražnjice i nogu. Simptomi često traju više od tri mjeseca, a koža na upaljenim dijelovima može postati zadebljana ili promijeniti teksturu.

 

Kako se liječi atopijski dermatitis?

Istraživanja pokazuju je da ne možete riješiti ekcem pronalaženjem i eliminacijom jedne stvari koja ga uzrokuje. To je složena bolest koja nema lijeka, iako može nestati.

Ono što pozitivno utječe i smiruje ekcem je:

  • Zdrava prehrana
  • Održavanje redovite rutine kupanja i hidratacije za zaštitu i jačanje kožne barijere. Iako neki ljudi vjeruju da mogu ublažiti ekcem ako se manje tuširaju istina je obrnuta. Kratka, dnevna mlaka kupka ili tuširanje pomaže jer se uklanjaju bakterije i druge klice s kože. Atopijske kreme poput Eucerin AtopiControl korisne su za oboljelu kožu od ekcema, a također se mogu koristiti za pomlađivanje suhe, oštećene kože, zahvaljujući prisutnosti ulja.
  • Kvalitetan san
  • Kontrola stresa

Ako ove metode nisu dovoljne, drugi tretmani uključuju lokalne kortikosteroidi i nesteroidne topikalne lijekove.

Izvori
https://www.mayoclinic.org
https://www.aad.org

POVEZANO: Specijalista dermatovenerologije dr. med. Ružice Jurakić Tončić savjetuje kako zaštititi ruke od isušivanja

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr