6-12 mjeseci Bebe

Superhrana za vašu super bebu

Superhrana za vašu super bebu Bebe.hr portal

Nakon što vaša beba navrši šest mjeseci, pitate se s kojom hranom započeti pravilnu prehranu? Za početak, ako krećete s povrćem nećete pogriješiti, ono je jednako hranjivo i ukusno.  Možda će vam trebati nekoliko dana da se vaša beba prilagodi novoj prehrani, ali samo ustrajte u tome.  Mi vam predlažemo nekoliko super namirnica, koje se moraju naći na bebinom meniju.

Superhrana za bebe

Avokado

Avokado sadrži 20 vrsta minerala i vitamina, jača kosti te sadrži velik udio vlakana. Sadrži dobre masnoće, koje su vašoj djeci potrebne u prehrani kako tjelesno za razvoj tako  i mentalno. No, ono što osigurava dugoročnu poziciju da je avokado superhrana je to da se vrlo dobro kombinira s drugim raznim okusima, što ga čini izvrsnom bazom.

Crvena leća

Zbog njene nutritivne vrijednosti, bogate proteinima, vlaknima i željezom leća bi trebala biti na jelovniku vaše bebe i vas svakodnevno, također jako je jednostavna za pripremu, te se njen blagi okus dobro kombinira s drugim namirnicama. Ne samo da će leća povećati razinu energije, već je bogata vitaminom B koji pomaže u stvaranju novih stanica. Dobar je izbor bjelančevina i ugljikohidrata.

Jaja

Jaja su jedan od rijetkih izvora hrane koja sadrže vitamina D, koji mora apsorbirati kalcij i potaknuti rast kostiju. Sadrže omega-3, zdravu masnoću koja pomaže u ranom razvoju mozga i kognitivnoj memoriji.

Brinete li o alergijskoj reakciji vaše bebe? Uvođenje potencijalno alergijske hrane u ranoj fazi može smanjiti rizik od njezine alergije, ali ako vaša beba ima ekcem ili postoje poznate alergije na hranu u vašoj obitelji, prvo razgovarajte s liječnikom.

Batat – slatki krumpir

Slatki krumpir definitivno je jedna od namirnica koju bez grižnje savjesti možete ponuditi svom djetetu. Pun je vlakana, antioksidansa koji pomažu pri sprečavanju bolesti srca, astme, beta-karotena koji u tijelu potiče proizvodnju vitamina A, te vitamina C i E.  Malo je vjerojatno da će uzrokovati alergije kod beba, tako da su dobar prijelaz s mlijeka.

Cheddar sir

Sir je pun hranjivih tvarima, te vam je dovoljno malo da stavite u obrok i promijenite okus na bolje. Većina beba ga voli jer je blagog okusa. Cheddar sir bogat je kalcijem koji je potreban za rast jakih kostiju i zubi, i proteina koji je potrebno za rast i obnovu stanica. Također je važno da vaša beba dobije dovoljno kalorija – a svi znamo da sir ne manjka s njima. Do trenutka kad je vaš mališan beba, trebat će oko 700 kalorija dnevno, tako da je sir idealna opcija. Polovica te energije trebala bi dolaziti od masti, pa se držite punomasnog sira sve dok ne napuni dvije.

 width=

Brokula

Brokula je povrće iznimne nutritivne kvalitete. To je niskokalorična namirnica koja sadrži obilje neprobavljivih prehrambenih vlakana nužnih za pravilan rad probavnog sustava, stoga zaslužuje redovito mjesto na pladnju vaše bebe. Sadrži vitamine C i A, značajne količine kalcija te je dobar izvor folne kiseline i željeza. Brokula ima malo gorkast okus, stoga vam predlažemo da za vašu bebu pripremite ukusnu i zdravu kašicu od krumpira, tikvice i brokule.

Losos

Želite li da vaša beba bolje spava? Studije pokazuju da dovoljno omege-3 u organizmu može povećati duljinu i kvalitetu sna. Provjerite je li losos na vašem popisu za kuhanje. Ova riba jedna je od najboljih izvora dugolančanih omega-3 masnih kiselina. Losos je i dobar izvor selena, fosfora, kalija te vitamina iz skupine B. Ovi nutrijenti jamče dobar rad živčanog sustava, jačaju kosti i zube te pretvaraju hranu u energiju.

POVEZANO: Najbolje povrće za bebe i malu djecu