0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Temperatura kod beba: Kako ju mjeriti i što je normalno

Temperatura kod beba

Temperatura kod beba nešto je što ćete kao roditelj svakako imati želju ponekada provjeravati kako biste bili sigurni da je sve u redu. Najbolji način da provjerite djetetovu temperaturu je digitalni termometar. Najprecizniji su termometri s digitalnom sondom koji mjere temperaturu ispod jezika ili ispod pazuha.

Digitalni termometar čini mjerenje bebine temperature jednostavnim s brzim rezultatima. Druge vrste toplomjera možda neće biti točne za novorođenčad. To uključuje bubne (ušne) termometre. Potrebno ih je pažljivo postaviti kako bi se dobilo precizno očitanje.

Trake za kožu koje se pritišću na kožu za mjerenje temperature ne preporučuju se za bebe. Imajte na umu da vam dodirivanje bebine kože može pokazati je li joj toplo ili hladno, ali tjelesnu temperaturu ne možete mjeriti samo dodirom.

Temperatura kod beba može se mjeriti u bilo kojem trenutku. Ali svakako biste je trebali izmjeriti ako se vaša beba osjeća loše i toplije nego inače, razdražljivo je i plačljivo, pospanije nego inače, u boli je, odbija piti ili povraća.

POVEZANO: Kako sniziti temperaturu kod djece?

Temperatura kod beba mjeri se oprezno

Bez obzira kakav toplomjer imate, važno je pažljivo pročitati upute koje ste dobili uz njega prije prve uporabe. Kao sve slične stvari koristite ih oprezno i točno onako kako piše u uputama. Vaša je beba osjetljivo biće pa ćete morati paziti na svakom koraku.

Za mjerenje temperature ispod pazuha pomoću sonde termometra stavite termometar pod pazuh vaše bebe, pazeći da dodiruje kožu, a ne odjeću. Zatvorite bebinu ruku iznad toplomjera, držeći lakat uz tijelo. Pričekajte dok se termometar ne oglasi zvučnim signalom, a zatim provjerite očitanu temperaturu na digitalnom zaslonu. Mjerenje temperature ispod pazuha obično je najlakši način da to učinite, osobito kod male djece. Nažalost, manje je točan od očitanja oralne temperature.

Za najbolje rezultate kod beba i male djece do 3 godine, Američka pedijatrijska akademija savjetuje mjerenje temperature u rektumu. To se radi stavljanjem toplomjera u bebin anus. Ova je metoda precizna i omogućuje brzo očitavanje unutarnje temperature bebe. Za dojenčad i malu djecu, pazite da pravilno koristite rektalni toplomjer. Rektalni termometar može slučajno probušiti (perforirati) rektum. Također može prenijeti klice iz stolice. Slijedite upute proizvođača za pravilno korištenje.

Ako se odlučujete mjerenje temperature na čelu bebe, postavite senzor termometra na sredinu čela. Pritisnite i držite tipku za skeniranje. Polako pomičite termometar preko čela prema vrhu bebinog uha. Pazite da uvijek dodiruje kožu. Zaustavite se na liniji kose. Otpustite gumb za skeniranje i očitajte temperaturu.

POVEZANO: Pidžame za bebe: Kakva bi trebala biti noćna odjeća moje bebe?