25 do 40 tjedana Trudnice

34. tjedan trudnoće

34. tjedan trudnoće

34. tjedan trudnoće stigao je pred vaša vrata i vrijeme je da se polagano ozbiljno počnete pripremati za ono što slijedi kasnije. Beba u 34. tjednu izgleda slično kao kad se rodi, samo s manje tjelesne masti. U ovom trenutku sve se vrti oko završnih detalja izgleda vaše bebe.

Ovaj tjedan vaša beba teži oko 2,5 kilograma i mogla bi biti dugačka čak 46 centimetara. Trebate vizualni prikaz? Držite vreću brašna od 2,5 kg u naručju i zamislite da je to vaša beba koja će se uskoro roditi. Ljuljajte vreću i znat ćete kakav će otprilike biti osjećaj ljuljati svoju bebu.

34. tjedan trudnoće vrijeme je kada se dobro vidi spol bebe

Ako je vaša beba dječak, tada se ovaj tjedan testisi spuštaju od trbuha do skrotuma. Neki rođeni dječaci – otprilike 3 do 4 % – rađaju se s nespuštenim testisima, ali obično se spuste negdje prije prvog rođendana. Oko 30 % prijevremeno rođenih dječaka također se rađa s nespuštenim testisima.

Što se tiče drugih događaja vezanih uz bebu, sićušni nokti vjerojatno su dosad već dosegnuli vrhove njegovih prstiju — i spremaju se za prvu postporođajnu manikuru. Vaša beba dobiva na masi cijelog tijela, a njezine ruke i noge počinju se lijepo puniti. Beba može reagirati na zvukove, svjetlost i dodir. Do sljedećeg tjedna uši vaše bebe bit će potpuno oblikovane. POVEZANO: Kako znati da je beba dobro u trudnoći

Pregledi u 34. tjednu

Ako liječnik smatra da je potrebno, otići ćete na biofizički profil (BPP), koji je kombinacija ultrazvuka u 34. tjednu trudnoće i posebnog testa bez stresa, koji mjeri otkucaje bebinog srca u razdoblju od 20 minuta. Zajedno, ova dva testa pomažu liječniku potvrditi da beba dobro reagira na stres i napreduje.

Uživajte u sljedećem slobodnom tjednu, jer počevši od 36. tjedna imat ćete tjedne preglede koje ne smijete preskakati. Vjerojatno ćete također imati streptokok test grupe B oko 36. tjedna, koji uključuje vaginalni i rektalni bris. Deset do 30 % trudnica pozitivno je na bakteriju skupine B streptokok, koja bi mogla biti štetna za bebu ako im se prenese tijekom poroda. Ako ste pozitivni na streptokok grupe B, to nije ništa strašno – samo ćete morati uzimati propisane antibiotike tijekom poroda.

POVEZANO: Obavljanje kućanskih poslova u trudnoći: Na što moram paziti?