25 do 40 tjedana Trudnice

27. tjedan trudnoće: Razvoj fetusa

27. tjedan trudnoće

27. tjedan trudnoće označava zadnji tjedan drugog tromjesečja i sada vam se vrijeme poroda počelo približavati. Ako ste trudni 27 tjedana, u 6. ste mjesecu trudnoće. I imate još samo tri mjeseca do upoznavanja vašeg malenog čuda!

Ako je vaš trbuh bio nogometna lopta, kada dođe 27. tjedan trudnoće očekujte veličinu košarkaške lopte. Nažalost, trbuh nije jedino što natiče. Gotovo tri od četiri trudnice dožive blago naticanje ekstremiteta – osobito stopala, gležnjeva i šaka. Stanje se naziva edem, a javlja se kada se tekućina nakuplja u tkivima vašeg tijela zahvaljujući (ili ne zahvaljujući) povećanom protoku krvi i pritisku maternice na donju šuplju venu. Odnosno veliku venu na desnoj strani vašeg tijela koja vraća krv iz vaših donjih udova u srce. Iako je faktor naticanja potpuno normalan i privremen, sada bi moglo biti pravo vrijeme da skinete prstenje i izbacite te pretijesne cipele iz upotrebe.

A kako izgleda i što radi moja beba kada uđe u 27. tjedan trudnoće?

Do kraja drugog tromjesečja vaša beba dvostruko je teža nego prije četiri tjedna. Visoka je oko 25 cm i teška je oko 900 grama. Iako ubrzano raste, mozak i pluća su joj još uvijek nedovoljno razvijeni. Pluća vaše bebe stvaraju surfaktant. Ova tekuća tvar pomaže da alveole (sićušne zračne vrećice u plućima) ostanu otvorene, što vašoj bebi omogućuje disanje nakon rođenja.

Vaša beba, iako u trbuhu, sada može prepoznati i Vaš i partnerov glas. Njezin sluh napreduje kako mreža živaca u ušima sazrijeva – iako su zvukovi koje čuje prigušeni zahvaljujući kremastom sloju verniksa koji ih prekriva. Dakle, ovo bi moglo biti dobro vrijeme da čitate i čak pjevate svojoj bebi. Ili bolje rečeno, svom trbuščiću – i dobra prilika da počnete pamtiti one dječje pjesmice i uspavanke koje ćete od sada često pjevati svojoj bebi.

Oči vaše bebe sada se mogu otvarati i zatvarati! Što to znači? To znači da vaša bebica, iako vjerojatno jako mutno, može vidjeti svijet oko sebe. Može se čak i pomicati kao odgovor na svjetlo. Primjerice ako svjetiljkom posvijetlite svoj trbuh, mogli biste osjetiti pomicanje bebe u trbuhu.

Svi sitni, ritmični pokreti koje osjetite vjerojatno su fetalno štucanje. Svaka epizoda obično traje samo nekoliko trenutaka i oni su potpuno normalni, stoga se opustite i uživajte u neobičnom osjećaju.

POVEZANO: U kojem tjednu trudnoće dijete može čuti? kada se otkriva spol? I drugo..