Bebe Savjeti i njega

Vaganje bebe – sve što trebate znati

Vaganje bebe – sve što trebate znati Bebe.hr portal

Vaganje bebe, uz mjerenje opsega glave, dužine i cjelokupnog izgleda, jedan je od najvažnijih pokazatelja razvoja i rasta vašeg djeteta.

Iako ne rastu sve bebe jednako, ipak postoje smjernice za zdravo debljanje.

vaganje bebe

Većina zdravih novorođenčadi udvostruči svoju porođajnu težinu za četiri mjeseca te utrostruči do prvog rođendana. Međutim važno je znati i da sve bebe gube na težini nakon što se rode.

Zdrave bebe obično izgube sve do desetine svoje porođajne težine u prvom tjednu. To je zato što dojene bebe primaju samo male količine kolostruma prvih nekoliko dana. Tada majke počinju proizvoditi majčino mlijeko koje će im pomoći da rastu.

Zdrave bebe obično se vraćaju na svoju porođajnu težinu za 2 do 3 tjedna.

Vaganje bebe

Vaganje bebe i bilježenje koliko kilograma beba dobiva (ili gubi) u prvih šest mjeseci života jako važno upravo kako bi imali uvid u zdravstveno stanje dijeta. Učestalost vaganja obično je jednom mjesečno kod beba do šest mjeseci, te svaka dva mjeseca do prve godine. Nakon prvog rođendana težina bi se trebala mjeriti svaka 3 mjeseca.

Zanimljivo je da iako sve bebe rastu svojim tempom često je slučaj da se težina dječaka utrostručiti za otprilike 13 mjeseci. Dok se težina djevojčica utrostručuje tek za otprilike 15 mjeseci.

Isto tako djevojčice, prve bebe i blizanci često su manji. Dječaci, kao i bebe koje nisu prvorođeni često su veći. A kada je u pitanju trudnički trbuh, tu ćete se naslušati mnogih predviđanja na temelju veličine i oblika.

Više o pravoj istini iza sveprisutnih mitova pročitajte u članku na poveznici: Trudnički trbuh – najčešći mitovi i istine

 

vaganje bebe

Što utječe na težinu vašeg djeteta pri rođenju?

Težina vaše bebe ovisit će o tome koliko je blizu datuma termina poroda. Bebe rođene nakon termina često su veće, a one rođene ranije često su manje.

Na porođajnu težinu vaše bebe snažno utječu zdravlje i prehrana majke prije i nakon rođenja. Stoga je vrlo važno tokom trudnoće imati svjesnost kako prehrana majke ne utječe samo na njeno zdravlje nego i na njeno dijete.

Međutim nisu samo mame utjecale na težinu djeteta, nego visina i težina oba roditelja, kao i generalno zdravlje bebe kada se rodi.

Vaganje bebe i nagla promjena težine

Ako se vaše dijete rodi s manjom ili prekomjernom tjelesnom težinom, treba obratiti više pozornosti i paziti na moguće probleme.

Ukoliko vaganjem bebe primijetite da je rast i razvoj vaše bebe usporio i da beba nema potrebnu težinu postoje mnogi razlozi za to. Neki od najčešćih su:

• vaša beba počinje više spavati i rjeđe se hraniti
• ako ste se vi ili vaša beba imali prehladu, ili ste bolesni ili preboljeli upravo bolest
• ako se osjećate pod stresom
• ako ste trudni ili uzimate kontracepcijske lijekove

Međutim ako vaša beba izgleda sretna i zdrava, možete malo pričekati i pratiti prije nego posjetite liječnika. U takvim situacijama preporučuje se i dodatno dojenje kako bi beba mogla ‘dopuniti’ potrebnu težinu.

Ako ste zabrinuti, nemojte čekati redoviti pregled bebe, posjetite liječnika i objasnite mu svoju rutinu kao i razlog za zabrinutost.

A što se događa tijekom redovitog pregleda bebe?

pregled bebe

Na redovitom pregledu liječnik će fizički pregledati vašu bebu od glave do pete, kao i izvagati i izmjeriti je. Na pregledu potrebno je pregledati glavu i kožu djeteta, a u određenim dobima provjeravati će se i bebine oči, kuk i duljina nogu. Također će se testirati njihov vid i sluh.

Osim pregleda bebe, potrebno je i da vi podijelite sa liječnikom informacije o njenom hranjenju, kao i općenito spavanju i ponašanju vaše bebe.

POVEZANO: Savjeti za ugodno dojenje