0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Znatiželja kod beba

znatiželja kod beba

Vjerojatno ste se nekada kada ste promatrali svoju bebu pitali je li znatiželja kod beba ostaje kod njih u budućnosti u istoj mjeri? Znatiželja je inherentna kvaliteta prisutna u svakom djetetu, koja pokreće njihovu prirodnu sklonost učenju i istraživanju svijeta. Kao roditelji, skrbnici i odgojitelji, naša je uloga poticati i podržavati ovu urođenu znatiželju dok djeca rastu i razvijaju se. POVEZANO: Razvoj osjetila kod novorođenčadi i kako ih poticati!

Što znatiželja kod beba znači za njihovu budućnost?

Od samog početka, kada se dijete rodi, ono pokazuje istinsku želju za razumijevanjem i uključenjem u svoju okolinu. Baš kao što su roditelji željni učenja o svom djetetu, dojenčad također željno promatraju i komuniciraju sa svime oko sebe. Tijekom faze malog djeteta, ova znatiželja postaje očiglednija kako oni aktivno istražuju predmete i postaju zaokupljeni raznim aktivnostima. POVEZANO: Dekodiranje tipa osobnosti vaše bebe

Nedavna istraživanja sa Sveučilišta John Hopkins istražuju koncept znatiželje kod beba prije govora. Studija je uključivala 65 dojenčadi, a pomno su promatrane njihove reakcije na iznenađujuće događaje. Istraživači su otkrili da su neke bebe pokazivale veći interes za neočekivane događaje, koji se nastavio kako su odrastali. Njihova znatiželja bila je vidljiva s 11 mjeseci kada su gledali igračku kako naizgled prolazi kroz zid, a kasnije sa 17 mjeseci kada su promatrali igračku kako lebdi u zraku. Bebe koje su pokazivale veći interes za ove događaje roditelji su ocijenili kao znatiželjnije.

Studija sugerira da razina znatiželje bebe prije verbalnog razdoblja ostaje dosljedna tijekom vremena i čak bi mogla imati implikacije na njihove buduće kognitivne sposobnosti. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjelo traje li ova varijabilnost u znatiželji u kasnijem djetinjstvu ili odrasloj dobi.

Zaključno, znatiželja je urođena osobina djece, a naša je uloga poticati i podržavati njihovu znatiželju dok istražuju i uče o svijetu oko sebe. Razumijevanje podrijetla i razvoja znatiželje može pružiti vrijedne uvide u dječji kognitivni rast i potencijal. Znatiželja je snažna sila koja pokreće želju svakog djeteta za učenjem i istraživanjem. Od trenutka kad se rode, djeca pokazuju prirodni entuzijazam za otkrivanjem svijeta oko sebe.

Potrebno je njegovati i kultivirati ovu znatiželju, jer ona postavlja temelje za doživotnu ljubav prema učenju.

POVEZANO: Uspavljivanje nemirne bebe