0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

4 načina kako rješavati prhut kod male djece na prirodan način

4 načina kako rješavati prhut kod male djece na prirodan način Bebe.hr portal

Da, moguć je prhut kod male djece. Javlja  se čak i kod dojenčadi u prva tri mjeseca i nestaje sam od sebe do prve godine. No stanje se može zadržati i u djetinjstvu. 

Nastanak prhuti ili peruti, službenog naziva pityriasis capitis ili seboreični dermatitis, normalna je pojava. I odnosi se na odvajanje mrtvih stanica kože s tjemena. Problem nastaje ako je perutanje pojačano i izaziva svrbež.

Dostupne studije ukazuju na različite uzroke poput gljivica, vrste kvasca nazvane Malassezia, genetske predispozicije, hormonske fluktuacije ili čak samo osjetljivo vlasište.

A sada evo četiri načina kako pomoću kućnih lijekova liječiti prhut kod male djece.

Napravite blagi i nježan piling kako bi se tjeme oslobodilo viška kože. I to četkom s mekim čekinjama dok je dijete u kadi.

 width=

 

Najprije nanesite malu količinu nježnog dječjeg šampona i umasirajte u vlasište, a zatim napravite piling četkom s mekim vlaknima. Doslovno ćete vidjeti kako se koža skida u ljuskama ili žućkastim “komadima”. Morate biti posebno oprezni da ne zarežete ili slomite kožu na bilo koji način. Kako ne bi otvorili kožnu barijeru i dopustili bakterijama da uđu i izazovu infekciju.

Mali češalj može biti izuzetno učinkovit način za uklanjanje malih ljuskica ili viška kože koji uzrokuje perut. 

 

2# Mineralno ulje

Utrljajte nekoliko kapi mineralnog ili dječjeg ulja na vlasište i ostavite nekoliko minuta prije četkanja i šamponiranja djetetove kose.

Pretjerano suho vlasište može pridonijeti pojavi prhuti, stoga se pobrinite da je glava vašeg malog djeteta dobro hidratizirana uljem za bebe. Ili čak potpuno prirodnim losionom za bebe. Budući da je prhut tehnički stanje kože koje može zahvatiti i druge dijelove tijela, možda biste trebali pregledati kožu svog malog djeteta. Posebno kožne nabore i prsa, i održavati ta područja dobro hidratiziranim.

 

 

3# Rjeđe kupanje

prhut kod male djece

 

Smanjivanje učestalosti kupanja može iznimno pomoći. U mnogim slučajevima roditelji pretjerano kupaju svoje bebe, što dovodi do problema s kožom. A u nekim slučajevima, šampon ili sredstvo za pranje bebe mogu se nakupiti na njihovom tjemenu. Umjesto da kupate dijete svaku večer, smanjite učestalost na svaki drugi dan.

Prekomjerno pranje šamponom čimbenik je koji pridonosi pojavi prhuti. Smanjivanje učestalosti kupanja ili jednostavno preskakanje šampona prilikom kupanja može biti krucijalno.

 

4. Ulje čajevca

Studija je pokazala da bi šampon koji sadrži pet posto ulja čajevca mogao biti učinkovit tretman protiv prhuti. Međutim, budući da su svi pojedinci u toj studiji bili stariji od 14 godina, trebali biste biti posebno oprezni pri nanošenju eteričnih ulja na tjeme vašeg malog djeteta. Ako koristite eterična ulja, svakako ih razrijedite i kupite i koristite od ovlaštenog i obučenog stručnjaka.

Ako vaši kućni lijekovi za prhut kod male djece ne daju nikakve rezultate, ili tjeme vašeg malog djeteta postane crveno ili više bolno, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.

 

U nekim slučajevima, ako je prhut povezana s drugim simptomima može biti prisutna imunodeficijencija. Stoga je važno isključiti bilo koja druga medicinska stanja.

POVEZANO: Koliko često bebe trebaju imati stolicu?