0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

4 tipa stilova roditeljstva, koji je vaš?

4 tipa stilova roditeljstva

Da ima više stilova roditeljstva nije nova stvar, opisani su i prisutni u psihologiji još od 1960-ih godina kada ih je opisala Diana Baumrind. Kako bi objasnila razlike u načinu na koji roditelji pokušavaju kontrolirati i socijalizirati svoju djecu opisala je 3 tipa roditeljstva. A to su autoritarni, autoritativni (da, slično zvuče ali nisu isti!) i permisivni. Četvrti stil, indiferentan, dodan je kasnije na temelju rada drugih istraživača.

Stilovi roditeljstva definirani su i opisani su na temelju roditeljskih zahtjeva spram djece i reagiranja na postupke djece. Kao na primjer pokazuju li roditelji mnogo ljubavi ili su više distancirani tj. drže se po strani? Očekuju li slijepu poslušnost ili potiču djecu da postavljaju pitanja? Provode li ograničenja ili puštaju djecu da rade što žele?

Sve su to pitanja koja se postavljaju kada se analizira nečije roditeljstvo.

 

Prva tri tipa stilova roditeljstva

Uključuju dvije krajnosti: autoritarno (kontroliranje) i permisivno (davanje autonomije). Autoritativno roditeljstvo, koje je uravnotežen pristup između autoritarnog i permisivnog, smatra se idealom. 

 

 width=

 

Autoritativno (nježno) roditeljstvo:

  • Potiče djecu da budu odgovorna, da misle svojom glavom i da razmotre razloge za pravila. Roditelji koji prakticiraju ovaj stav na pogreške gledaju kao na iskustvo učenja. I imaju jasna očekivanja od svoje djece. Brižni su i topli, ali usađuju važnost odgovornosti i discipline.

POVEZANO: Nježno roditeljstvo: Filozofija, prednosti i nedostaci

Autoritarno roditeljstvo:

  • Očekuje se poštivanje naredbi bez pitanja i oslanja se na kaznu – ili prijetnju kaznom. Roditelji također preuzimaju moć donošenja odluka, rijetko dajući djeci bilo kakav doprinos po tom pitanju. Slično vojnim narednicima, ovi tipovi roditelja nisu brižni, popustljivi ni komunikativni.

Permisivno roditeljstvo:

  • Osjetljivo i toplo (dobra stvar), ali također nevoljko provodi bilo koja pravila (loša stvar). Roditelji se ponašaju više kao prijatelji nego kao autoritativne osobe. Opušteni su i popustljivi, a kućna pravila za djecu su minimalna.

 

Četvrti stil roditeljstva dodan je naknadno

Indiferentno roditeljstvo:

  • Djeci nudi malo emocionalne podrške i ne usađuje im bilo kakve standarde ponašanja, moglo bi se reći da ih uopće ne odgaja. Indiferentni roditelji ignoriraju svoju djecu, ne postavljaju pravila ili očekivanja,  također ne daju ni smjernice kada je to potrebno.

POVEZANO: Kako se nositi s onima koji kritiziraju vaše roditeljstvo