Bebe Djeca

Identificirana povezanost autizma i visoke razine estrogena u maternici

Identificirana povezanost autizma i visoke razine estrogena u maternici Bebe.hr portal

Povezanost autizma i visoke razine estrogena u maternici identificirana je od strane znanstvenika i objavljena u časopisu Molecular Psychiatry još 2019-te godine. To otkriće poduprlo je ideju da su povećani prenatalni spolni steroidni hormoni jedan od potencijalnih uzroka razvoja autizma.

Godine 2015. tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu i Državnog instituta za serume u Danskoj izmjerio je razine četiri prenatalna steroidna hormona. Od kojih su dva poznata kao androgeni i otkrili da su one bile više u muških fetusa koji je kasnije razvio autizam. Androgeni se u prosjeku proizvode u većim količinama kod muških nego kod ženskih fetusa. Ovo bi također moglo objasniti zašto se autizam češće javlja kod dječaka. Također je poznato da maskuliniziraju dijelove mozga i da utječu na broj veza između moždanih stanica.

Identificirana povezanost autizma i visoke razine estrogena u maternici

povezanost autizma i visoke razine estrogena

Godine 2019-te su isti znanstvenici nadogradili prethodna otkrića testirajući uzorke amnionske tekućine istih 98 pojedinaca. Ali ovaj put gledajući na drugi skup prenatalnih spolnih steroidnih hormona zvanih estrogeni. Sva četiri estrogena bila su značajno povišena, u prosjeku, u 98 fetusa koji su kasnije razvili autizam, u usporedbi sa 177 fetusa koji nisu. Visoke razine prenatalnih estrogena čak su više predviđale vjerojatnost autizma nego visoke razine prenatalnih androgena (kao što je testosteron). Suprotno uvriježenom mišljenju da se estrogeni povezuju s feminizacijom, prenatalni estrogeni zapravo maskuliniziraju mozak.

Alex Tsompanidis, doktorant na Cambridgeu koji je radio na studiji, rekao je: “Ovi povišeni hormoni mogli bi potjecati od majke, bebe ili placente. Naš sljedeći korak trebao bi biti proučavanje svih tih mogućih izvora i načina na koji oni međusobno djeluju tijekom trudnoće.”

Dr. Alexa Pohl, dio tima s Cambridgea, rekla je: “Ovo otkriće je uzbudljivo jer uloga estrogena u autizmu jedva da je proučavana. I nadamo se da ćemo u daljnjim eksperimentima moći saznati više o tome kako doprinose razvoju mozga fetusa. Još uvijek trebamo vidjeti vrijedi li isti rezultat za autistične žene.”

Međutim, tim je upozorio da se ti nalazi ne mogu i ne bi trebali koristiti za prevenciju autizma. “Zainteresirani smo za razumijevanje autizma, a ne za njegovu prevenciju”, dodao je profesor Baron-Cohen.

Izvor:
Fetalni estrogeni i autizam
https://www.cam.ac.uk/research/news/high-levels-of-oestrogen-in-the-womb-linked-to-autism

POVEZANO: Kada testirati svoje dijete na autizam?