Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Briga o o koži novorođenčeta: Što trebate znati

Briga o o koži novorođenčeta: Što trebate znati Bebe.hr portal

Uz toliko toga o čemu morate razmišljati kao novopečena mama, briga o koži novorođenčeta još je jedna stvar o kojoj može biti teško znati točno što učiniti.

Zato donosimo nekoliko važnih informacija koje biste trebali znati o koži novorođenčeta, kao i što možete učiniti da je održite zdravom!

Uloga kože

Razvoj kože počinje u maternici, ali ne završava do najmanje godinu dana nakon rođenja. Kožna barijera vaše bebe može biti 30% tanja od Vaše. A najtanji dio je na licu Vašeg mališana i skloniji je iritacijama. Stoga bi svi proizvodi za čišćenje i hidrataciju koje odaberete za svoju bebu trebali biti blagi. I posebno razvijeni kako bi se izbjeglo oslabljivanje barijere nježne bebine kože.

Koža Vašeg novorođenčeta ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ona štiti Vašu bebu od za nju štetnih utjecaja. Kao što su bakterije i druge klice koje mogu uzrokovati kožne probleme novorođenčeta. Koža također pomaže regulirati djetetovu unutarnju temperaturu i spriječiti dehidraciju. I omogućuje Vašoj bebi da iskusi dodir i druge osjete kao što su toplina, hladnoća i pritisak.

Možda će Vas još zanimati: Nova klinički testirana Becutan Sensitive linija

Što je bitno znati o koži novorođenčeta?

o koži novorođenčeta

Dok su u maternici, bebe su okružene tekućinom. Kad se rode, njihova se koža mora prilagoditi na sušu okolinu. Koža novorođenčadi upija i gubi vodu brže od vaše vlastite, a ne sadrži prirodne ovlaživače prisutne u koži odraslih. Stoga bitno za znati o koži novorođenčeta je da može biti vrlo suha. I bitno je zato da bude pravilno hidratizirana.

Pranje bebine kože samo vodom može ukloniti nešto prljavštine, ali ne može ukloniti tvari koje se ne otapaju u vodi. Ako ostanu na koži te tvari mogu izazvati nelagodu i iritaciju.

Za čišćenje bebine kože kupanje je bolje od pranja. Vaša primalja će vam pokazati kako kupati bebu i savjetovati vas o tome kada kupati prije nego pupčana vrpca otpadne. Nakon toga, dok beba ne postane pokretna, preporuča se da je kupate 2-3 puta tjedno.

Kontakt kože na kožu

Kontakt s bebom, kupanjem ili nanošenjem hidratantne kreme, čini više od pomoći u održavanju zdrave kože. Studije su pokazale da rutinski dodir i masaža mogu dovesti do poboljšanog fizičkog, mentalnog, emocionalnog i socijalnog razvoja. Dokazano je da rutinski dodir i masaža poboljšavaju bebinu komunikaciju, uključujući kontakt očima, smiješak i stvaranje zvukova. Ovo je osobito važno za nedonoščad, jer može poboljšati kognitivne performanse.

POVEZANO: Kupke od zobene kaše: Zašto su dobre za djecu?